Det ser ut som att det lokala företaget Mercatus Engineering går i första led för att få igång industriområdet Krönsmon i Vimmerby. Företaget har tecknat en avsiktsförklaring med kommunen om två tomter.
– Det jag har fått i uppdrag är att undersöka vad det kostar att bygga nytt. För att vara säkra på att få en tomt hittade vi en lösning och kommunen erbjöd det här alternativet, säger vd:n Pär Bragsjö.
Att det blir två tomter – och drygt 20 000 kvadratmeter – som Mercatus tar är inte säkert.
– Det är en del frågor som måste lösas först och en är om vi behöver ha två tomter. Räcker det med en och en halv? Inget är spikat än, men aviktsförklaringen är på två, säger Jan Alsér, vars familj är kvar som delägare i Mercatus sedan det tyska bolaget Knoll Maschinenbau GmbH:s klev in för ett antal år sedan.
– Det kan också bli att vi bygger och hyr ut. Det kan också finnas mindre företag som kan tänka sig att hyra en halvtomt eller så, säger Pär Bragsjö.
"Tänker energisparande"
Mercatus ska nu göra en förstudie och redovisa för styrelsen.
– Utifrån det tar styrelsen sedan ett beslut. Men visst är det här redan förankrat i styrelsen, de är fullt medvetna om vad som händer. Jag har redan presenterat uppskattade kostnader och vilket belopp man skulle kunna hamna kring. Men allt handlar om hur man bygger och vad man gör, säger Bragsjö.
För ett miljöteknikföretag som Mercatus finns det förstås även energi- och miljötänk kring en eventuell byggnation.
– Det måste vara ändamålsenligt, men vi tänker energisparande när vi gör något nytt.
Jan Alsér säger att Mercatus har stora tankar inför framtiden.
– Vi har jobbat med tankar på att Vimmerby kan bli ett vattreningscentra, dit man lockar företag som är närbesläktade eller har andra intressen inom samma genrer. Vi kan samarbeta med högskolor och universitet och plocka in folk tillfälligt i kontorslokaler. Det var så det här projektet började och parallellt med det har vi diskuterat utbyggnad här eller nybyggnation, säger han och berättar:
– Blir det här verklighet är det ett tillfälle för oss att få forskning som ligger i framkant. Traditionellt har vi jobbat inom verkstadsindustrin och med industriella processer. Dricksvatten är egentligen livsmedelsproduktion och vi kan växa ännu mer och bli en spelare på den marknaden. Tekniken och kunnandet har vi.
En överlevnadsfråga
Att börja värna om vatten som en resurs som inte är oändlig är viktigt, säger Pär Bragsjö.
– Rent vatten är inte konjunkturberoende, det är en överlevnadsfråga för att vara drastisk. Vi ser att grundvattennivåerna sjunker och vi använder dricksvatten väldigt slösaktigt. Där kan vi hjälpa till. Det finns många sätt att inte slösa med vattnet. När till exempel företag tvättar sina fordon kan man använda filtrerat, renat vatten i stället för dricksvatten. Som det är nu, när priserna är låga, saknar stora företag incitament att genomföra investeringar i vattenbesparande åtgärder. Men vi måste börja återvinna och spara vatten. Troligtvis kommer vattenpriserna att stiga och då blir det lönsamt för företag att investera, säger Jan Alsér.
Sådana tankar finns även med inför en potentiell byggnation på Krönsmon.
– Jag har en vision om att bygga miljösmart. Vi har tekniken så varför inte samla upp regnvatten på tomten och använda det till toaletter, utnyttja vind- och solkraft och bygga en smart anläggning, säger Pär Bragsjö.
"Framtidsbransch"
Mercatus har vuxit både personal- och omsättningsmässigt de senaste åren. Nu är man 32 anställda – och skulle behöva ännu mer personal.
– Vi växer för varje år, men det är svårt att hitta kompetens och därför har vi på senare börjat delta i arbetsmarknadsdagar som universitet och högskolor har. Där ställer vi ut och försöker hitta potentiella medarbetare till framtiden. Det vi gör är relativt unikt och vi får lära ut mycket här. Vi investerar väldigt mycket i vår personal.
Kan du uppskatta hur många tjänster ni skulle behöva tillsätta?
– Det är svårt att svara på, men vi är belastade. Miljöteknik är en framtidsbransch och vi ser ljust på framtiden och hoppas att vi fortsätter växa. Jag tror att vi kan bli åtminstone ett huvud mer detta år, men det är också helt beroende på vilka ordrar vi får in. Det kanske ramlar in en order på 25 miljoner kronor och då sitter vi på pottkanten. Man önskar att det vore en jämn produktionstakt, men så fungerar det inte.
Mycket sker i stället under semesterveckorna på sommaren.
– Då blir det som en bikupa här och vi skulle kunna ha behov av 50-60-talet anställda tillfälligt.
Finns orosmoln
Mercatus har stora kontrakt med företag som Saab, SKF, Volvo och Ljunghäll.
– Ljunghäll är vår största kund, säger Jan Alsér.
Pär Bragsjö säger att det finns vissa orosmoln kring konjunkturen.
– Vi ser att vår huvudägare i Tyskland har gått ned produktionsmässigt, men vi hoppas inte att det ska drabba oss. Vi har inte sett någon avmattning ännu. Vår orderstock ser väldigt bra ut, men det är fortfarande tidigt på året.
När tror du att ni kan vara klara på Krönsmon?
– Det går inte att säga säkert, men mer realistiskt är 2022 kanske. Det är två år från och med nu, men det är svårt att säga.