Annons:

Sök

Annons:

SKOLA I VIMMERBY ANMÄLS – ”ALLVARLIGT MED KRITIKEN”

Vimarskolan anmäls till Skolinspektionen av en vårdnadshavare. Foto: Jakob Karlsson

SKOLA I VIMMERBY ANMÄLS – ”ALLVARLIGT MED KRITIKEN”

Vimarskolan har anmälts till Skolinspektionen av en vårdnadshavare som ser stora brister med undervisningen och klimatet i klassen. En utredning av situationen pågår.
– Det är allvarligt med kritiken, men vissa saker stämmer inte. Det har naturligtvis bedrivits undervisning enligt skolplanen och timplanen, säger rektor Eva Grudemo.

Personen som anmält enheten tar upp flera saker:

  • Brister i undervisningen och framförallt i matematik och svenska.
  • Bristande arbetsro.
  • Kränkningar.
  • Kollektiv bestraffning.
  • Brist på behörig personal.
  • Brist på information till vårdnadshavarna.

 Anser att skolan inte agerat

Problemen ska ha börjat sedan klassföreståndaren slutade i januari 2019 och därefter har ersättaren varit sjukskriven under stora delar av hösten. Klassen har haft många olika vikarier och anmälaren menar att bristen på kontinuitet skadat utbildningsmiljön. I anmälan framförs det också uppgifter om att eleverna inte fått några omdömen i svenska och matematik, men det förnekar skolans rektor Eva Grudemo.

Vårdnadshavaren menar också att raster tagits bort som kollektiv bestraffning och att elever har nekats att gå på toaletten. Det ska även ha förekommit en del kränkningar, både mellan elever och mellan elever och vikarier/lärare.

Personen menar att skolan inte har agerat trots att kritiken framförts under hösten. Därför görs nu en anmälan till Skolinspektionen.

"Vi har gjort flera insatser" 

Myndigheten har lämnat över anmälan till kommunen och krävt att en utredning av situationen ska vara inlämnad senast den 14 februari.

– Vissa saker håller vi på och utreder. Jag har varit med i processen sedan höstterminen och kan inte uttala mig om vad som hände i våras eller vad som gjordes då.  Vi har haft sjukskrivningar i den här klassen och de har kommit veckovis. Det har gjort att vi inte alltid har kunnat sätta in samma vikarie. Vissa veckor har vi fått besked om sjukskrivningen fredagen innan och då är det inte säkert att man kan ha samma vikarie. Vi har gjort flera insatser för att motverka det, bland annat har vi haft ett extra speciallärarstöd som har bevakat kunskapsutvecklingen och säkerställt den. Specialläraren har hjälpt till med planeringen för att vi inte ska missa något.

"Svårt att göra någonting åt" 

I november hölls ett föräldramöte för att informera om situationen.

– Stora delar av tiden har det varit dubbelbemannat i klassen med speciallärare och en annan resurs inne. Vi har känt att det funnits behov av det och har även haft extra bemanning i matsal och i omklädningsrum. Biträdande rektor har varit nere och kollat av. Jag anser att vi har jobbat hårt med det här från oktober och framåt, men är folk sjuka så är de sjuka. Det är svårt att göra någonting åt. Jag tycker att vi gjort det bästa vi kunnat utifrån de förutsättningar som varit.

Att hitta behöriga lärare är svårt, att göra det som vikarier snudd på omöjligt.

– Det är högst ovanligt att man lyckas med det.

Anser du att eleverna har fått en god undervisning?

– Ja, men sedan är det aldrig bra att få byta lärare, men tyvärr har det blivit så.

Vilka åtgärder aktuella framöver?

– Vi får se vad utredningen ger. Det får den visa tänker jag. De insatser som jag har nämnt fortsätter naturligtvis.

Hur är situationen i klassen i dag?

– Det är bättre studiero nu. De har haft samma vikarie sedan två-tre veckor innan jul. Det har blivit ett större lugn i gruppen.

Stämmer det att raster ställts in?

– Det känner inte vi igen. Det kom upp på föräldramötet och vi kan inte se att det har varit så. Vi har undersökt det. En enskild elev kan ha fått stanna kvar för samtal, men det är inget som har gällt hela klassen vad vi kan se. Vi kommer titta på det igen.

Om det visar sig stämma, hur ser du på det?

– Att man skulle ha ställt in en rast för hela gruppen låter osannolikt. Jag måste få återkomma om det. Vi har inte sett något som tyder på att det skulle vara så.

Har man nekat någon att gå på toaletten?

– Vi har tittat på det här med bestraffningar. Vid något tillfälle har elever testat en vikarie och ville gå fyra-fem stycken på toaletten. Då har de fått gå var för sig, inte i grupp.

Upplever du att det förekommit kränkningar i klassen?

– Jag vet att någon elev har uttalat sig kränkande mot personal och det har hanterats inom vårt arbetsmiljöarbete. Det gör vi ingen stor sak av, barn kan häva ur sig saker. Våra undersökningar visar inte på kränkningar från personalen till elever. Kränkningar mellan elever sker ibland, de utreder vi utifrån skolans policy och likabehandlingsprogram. Det har inte varit speciellt mycket i den här klassen jämfört med andra.

Har eleverna fått omdömen?

– Ja. Däremot har vi haft problem med vår bedömningsportal och därför skickade vi ut dem i slutet av terminen. Alla har fått ett omdöme och det har skett undervisning enligt läroplan och timplanen. Jag vill mena att vi haft extra bra planering i matematiken eftersom vi haft en skicklig speciallärare som tillsammans med en annan speciallärare har bevakat kunskapsutvecklingen. Vi har verkligen försökt arbeta så att sjukskrivningen ska påverka så lite som möjligt. Det verkar ha varit en del missförstånd i det här.

Känner du att ni skulle ha agerat annorlunda?

– Jag vet inte vad vi skulle ha gjort åt det här. Det känns som att allt bottnar i att de har fått byta vikarier ibland och det är inget vi vill. Vår strävan är alltid samma vikarie, men får vi en sjukskrivning sent en fredag kan vikarien ha tackat ja till något annat. En vikarie har fått en fast tjänst istället, det är klart man tar det då. Vi har gjort vad vi kunnat utifrån de förutsättningar vi haft och har försökt informera så fort vi har vetat själva.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: