Annons:

Sök

Annons:

Folkhälsomyndigheten: Inget stopp för stora evenemang

Inget beslut om restriktioner för stora evenemang har fattats. Foto: MostPhotos

Folkhälsomyndigheten: Inget stopp för stora evenemang

Norge fattade beslut om restriktioner för större evenemang häromdagen. Men Folkhälsomyndigheten gör inte det – än. Just nu är det inget stopp för större offentliga sammankomster.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Över 470 personer i Sverige har smittats av det nya coronaviruset, covid-19, och flera länder har infört stora restriktioner. Folkhälsomyndigheten håller just nu presskonferens och berättar där att något stopp för större evenemang inte har fattats.

– Det är komplext att få ihop lagstiftningen med den medicinska och epidemiologiska situationen vi befinner oss i nu. Det här är ett arbete vi jobbar med idag. Vi kan som myndighet ta massa olika initiativ, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, enligt DN.

Samtidigt säger Tegnell att sannoliktheten för att man snart gör det är hög.

– Vi håller just idag, under dagen, på att hålla en dialog med regeringen om större evenemang och hur man ska se på dem. Men än så länge har ingenting landat i den frågan, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten jobbar nu framför allt på två områden: Minska smittspridningen och skydda äldre äldre. För att begränsa smittspridningen uppmanar Folkhälsomyndigheten att stanna hemma om man är sjuk, gärna en till två dagar efter att symtomen gått över och att det är allra viktigast om man jobbar med äldre. 

Risknivån består

Den risknivå som myndigheten fattade beslut om i går kvarstår.

– Fokus på åtgärder förändras successivt, olika åtgärder passar olika bra vid olika tillfällen. Därför har vi nu ändrat lite grann. Vi kommer inte provta med stort fokus på resenärer från riskområden, eftersom de riskområden nu blivit mer diffusa. Vi behöver nu lägga fokus på att fånga de som håller på med vård av äldre eller utsatt grupp. Det har lett till att vi har ett större fokus på att alla personer behöver stanna hemma, om man har tecken på luftvägsinfektion, säger Tegnell.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: