Annons:

Sök

Annons:

TVÅ PERSONER VÅRDAS FÖR COVID-19 I VÄSTERVIK – FINNS FALL I NORRA LÄNET

Två personer vårdas nu på Västerviks sjukhus coronaavdelning för covid-19. Totalt har länet nu 46 bekräftade fall och fyra personer som vårdas på intensivvårdsavdelning med respirator.
– Vi har enstaka fall i norra länet, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Lägesbilden över covid-19-situationen i Kalmar län visar att ytterligare en kommun i länet har samhällsspridning. Det handlar om Kalmar kommun.

Totalt finns nu 46 bekräftade fall av covid-19 – tre fler än i går – och 23 personer var på fredagsmorgonen inlagda på sjukhus i Kalmar län. Två av dessa 23 personer är inlagda på coronaavdelningen på Västerviks sjukhus.

Fyra personer vårdas på intensivvårdsavdelning, samtliga med respirator. Tre personer har sedan tidigare avlidit. 

– Det här är bara toppen av isberget. Med stor sannolikhet förekommer samhällsspridning i Kalmar kommun. Jag är övertygad om att det pågår en långsam samhällsspridning även på andra ställen, men det har vi inte kunnat fånga än, säger Lisa Labbé Sandelin.

I flera av de bekräftade fallen har man hittat smittvägen. 

– Vi har hittat flera olika kluster, alltså fall som hör ihop där smittkällan är gemensam och där det går att gruppera. Det är personer som varit i riskområden utomlands, som Italien och Österrike, men den gruppen har helt försvunnit eftersom vi inte reser längre. Vi har även vissa fall där folk rest i riskområde i Sverige och något fall där man träffats vid en större sammankomst, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:

– Sedan har vi enstaka individer där vi inte har en säker smittkälla.

"Naturligt att nyttja den resursen"

Under torsdagen togs de två första fallen emot på Västerviks sjukhus coronaavdelning. Detta på grund av att avdelningen var redo och det inte fanns någon poäng med att flytta personerna ned till Kalmar.

– Det är helt i enlighet med de planer vi har haft med att starta upp en enhet i Västervik. Nu finns det även fall i norra länsdelen och då är det naturligt att vi nyttjar den resursen. Om behov uppstår kommer vi även kunna ta emot patienter på Oskarshamns sjukhus. I övrigt pågår förberedelsearbete allt eftersom situationen utvecklar för att friställa resurser för att kunna ta hand om covid-19-patienter. Vi siktar på att kraftigt kunna öka intensivvårdsplatser vid behov, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Han säger att regionen är väl förberedda för den ökning som nu kan skönjas. 

– Vi är redo för väldigt mycket mer längre fram. Nu ser vi en stegvis ökning av antalet patienter vi vårdar.

"Finns fall i norra länet"

De två patienter som vårdas på Västerviks sjukhus kan regionen inte ge någon information om.

– Nu kommer vi snart till ett läge där det är omöjligt att hålla reda på data kring varje individ. Jag vågar inte säga något om det. Jag har inte blivit helt uppdaterad på det, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Kan du säga något om ålder eller hur deras situation är?

– Det enda jag vet är att de inte vårdas på intensivvårdsavdelning.

Tidigare har södra delen av länet varit mest drabbat, men nu finns även fall i norra länet. 

– Vi har enstaka fall i norra delen av länet. I de flesta fall har vi en väg där vi kan hitta en misstänkt smittkälla.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: