Anders Ferbe målar upp en mörk bild över situationen i Vimmerby.
Foto: Simon Henriksson
För andra gången på kort tid var regeringens samordnare för coronapandemins effekter på samhället, Anders Ferbe, i Vimmerby.
Att han befunnit sig mycket här är ingen slump.
– Jag ska inte måla allt för svarta bilder, men Vimmerby har en av de dystraste situationerna. För att göra det tydligt kan man jämföra situationen här, med allt vad Astrid Lindgrens Värld betyder, med att SSAB skulle få lägga ned i Borlänge. Oavsett besöksnäring eller industri så har det en enorm betydelse för att servicenäring kan fungera, att människor vill jobba här. Får du gråpapper på fönstrena i Vimmerby uppstår problem även för de företag som går bra. Då kanske man bor i Västervik i stället och pendlar hit. Det gör att kommunen tappar intäkter. Vimmerby är hårt drabbad och därför åker jag hit, säger Anders Ferbe.
Vid Anders Ferbes besök fanns flera av kommunens tyngsta politiker och tjänstemän på plats. Delar av näringslivet deltog också och mycket fokus låg förstås på effekterna av att ALV tvingades stänga.
– Jag känner igen beskrivningarna från andra ställen, men här blir det så påtagligt. Jag har fått många bra inspel. Från regeringens sida är man medveten om situationen i Vimmerby, vilket man inte var i början. Jag har informerat näringsministern och kommer så göra även efter detta besök.
Vad betyder inspel och vittnesmål likt dessa för dig och regeringen?
– De som sitter på departementet har näringslivskontakter och som politiker eller tjänsteman behöver man höra hur det ser ut och höra perspektivet att just Vimmerby har det jobbigt. Man ska inte överskatta kunskapen om geografin, när Västervik bara mil härifrån har klarat sig hyfsat. Det kan se så olika ut och när jag kan vittna om dessa berättelser till ministrarna och departementsfären blir det konkret och verkligt. Det blir trovärdigt.
"Jätteviktig fråga"
De störsa behoven i Vimmerby, som Anders Ferbe tar med sig, är en förändring av omsättningsstödet, att behålla korttidspermittering över 2021 samt regelverket för allmänna sammankomster, som han anser är fyrkantigt.
– Jag tycker man ska jämföra de inkomstrika månadstappen mellan 2019 och 2020 för att få en relevant jämförelse. I vissa fall, likt här, handlar det om tre månader. Att ha kvar korttidspermitteringen är psykologiskt viktigt. Industriföreträdarna säger att de inte vet något om framtiden. För att undvika varselsituationer är en förlängning av korttidspermitteringen viktigt.
Anders Ferbe återkom flera gånger till att en revidering av omställningsstödet kunde vara på gång. Redan på fredagskvällen kom beskedet att regeringen och dess stödpartier lagt ett sådant förslag.
– Jag är i grunden optimist och jag tror att människor som förstår hur det ser ut i Vimmerby vill hjälpa till. Som vi alla ser är det totalstopp i kultur- och nöjessektorn. Det är en jätteviktig fråga. För tappar vi nöjesindustrin och kulturen får vi ett fattigare samhälle.