Annons:

Sök

Annons:

Ny mätning: så många i Kalmar län har antikroppar

Nästan var femte invånare i Kalmar län har antikroppar mot covid-19. Foto: MostPhotos

Ny mätning: så många i Kalmar län har antikroppar

Folkhälsomyndigheten har under tidig vår gjort mätningar av andelen antikroppar hos befolkningen. I Kalmar län har var femte person antikroppar mot viruset, enligt mätningen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under vecka 9 och 10 genomfördes nya mätningar av förekomsten av antikroppar mot covid-19 hos blodgivare och från överskottsblodprover i öppenvården. 

Region Kalmar län ingick i undersökningen och totalt i hela Sverige hade 22 procent av blodgivarna antikroppar. I Kalmar län hade nästan var femte person – 19 procent – naturliga antikroppar mot viruset.

– De här nivåerna avspeglar genomgången infektion med covid-19 minst tio månader tillbaka i tiden. Men vissa grupper har också fått vaccin även om vi inte bedömer att det har någon större betydelse för resultatet när det gäller just blodgivare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

En annan mätning gjordes i december 2020 och sedan dess har andelen antikroppar blivit tre gånger så hög nationellt. Högst var andelen i Stockholm och Västra Götaland, där andelen låg på 25 procent. 

"De påvisade antikropparna bedöms därför i första hand ha bildats till följd av genomgången infektion i covid-19", skriver FHM.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: