Annons:

Sök

Annons:

GRANSKNINGEN KOSTADE ÖVER EN MILJON KRONOR

PWC:s granskning av Vimarhem kostade Vimmerby kommun över en miljon kronor. Det visar en granskning som Dagens Vimmerby gjort.
– Vi har inte själva den kompetensen eller kunnandet, säger VKF:s ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

I våras beställde kommunledningen en granskning av sitt kommunala bostadsbolag Vimarhem AB. Resultatet av utredningen visade en del allvarliga brister – men ledde inte till några omedelbara förändringar. Konsultfirman pekade på att det saknas ett antal väsentligt styrande dokument i bolaget och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Man anmärkte också på att styrelsen inte utvärderar arbetet och att attestinstruktionen är bristfällig, där anställda kan attestera sina egna kostnader. 

Så här sa kommunalrådet Tomas Peterson (M) om rapportens konsekvenser i juli i år: 

– Det är inga allvarliga brister som gör att vi behöver göra några akuta ingrepp. Vi måste tänkta till och få det här rätt, bra och mer transparent. Det måste göras mer korrekt. 

Varken ordföranden Michael Svensson (S) eller styrelseledamoten Magnus Danlid (C) såg kritiken i rapporten som särskilt allvarlig. Slutnotan för rapporten har nu nått skattebetalarna.

Dagens Vimmerby kan berätta att granskningen kostar 1,22 miljoner kronor. Timpriset varierar mellan 1 570 och 3 900 kronor. Kostnaden hamnar på kommunens bolag VKF (Vimmerby Kommun Förvaltning), som är kommunkoncernens moderbolag. 

– Det är ett högt belopp, men ska man ha duktiga människor som gör det här på kort tid så är det rimligt. Det har kostat en hel del, men vi skulle också ha gjort det här mycket tidigare, säger Tomas Peterson (M), ordförande i Vimmerby kommun Förvaltnings AB. 

"Har inte den kompetensen"

Granskningsrapporten kommer att lyftas politiskt nästa tisdag i samband med kommunstyrelsens arbetsutskott. 

– Det är det första mötet efter rapporten. Vi tittar redan igenom de styrdokument vi har, men kommer att titta närmare på rapporten då.

Hur kommer den här rapporten att tjäna Vimmerby?

– Vi kommer att rätta till mycket av det man pekar på. Vi måste få en bättre och mer gemensam sammanhållning mellan kommunen och bolagen och det skulle också göra det bättre och mer effektivt för skattebetalarna. 

Borde man inte klara en sådan här utredning med befintlig personal?

– Vi har inte den kompetensen och kunnandet. Det är också lätt att få tankar på att det kan bli fabricerat och då är det viktigt att göra det utifrån och att det är oberoende.

Ingår det inte i kommundirektörens tjänst att se till att dotterbolagen har styrdokument?

– Det kan man tycka. Man kan också tycka att det ingår i mitt uppdrag som ordförande för VKF att se till att det fungerar. Vi har förlitat oss på att kunna göra det, men ser att vi måste ha bättre ordning på det.

"Måste ha råd"

Tomas Peterson (M) menar att kommunen har råd med den här typen av granskningar.

– Man måste ha råd att ha kontroll på sina verksamheter. Jag tycker att man ska göra en sådan här översyn varje mandatperiod och det handlar inte bara om bolagen utan även om kommunens interna styrning. Vi har revisorer som granskar, men det är alltid bra att titta lite extra. Nu ska vi inte behöva göra det så grundligt framöver utan nu ska vi rätta till saker och ting.

Från vilken pott tar man pengarna från?

– Vi har pengar, men exakt hur det ska bokföras vet jag inte. Men man har pengar för granskningar och liknande.

Kommer ni att beställa någon liknande granskning av VEMAB?

– Vi får fundera på det. Vi ska se vad vi kan nyttja av den här kring VEMAB eftersom att den har kostat mycket pengar. Vi får återkomma till det.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Carolina Leijonram utan resultat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: