Annons:

Sök

Annons:

David Lynch-inspirerad föreställning för ungdomar i Vimmerby

Föreställningen "Flickor som försvinner" sätts upp för högstadie- och gymnasieelever i Vimmerby. Foto: Leonard Stenberg/Pressbild

David Lynch-inspirerad föreställning för ungdomar i Vimmerby

Den 30 november och 1 december sätter Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten upp tre föreställningar för högstadie- och gymnasieelever i Vimmerby. "Flickor som försvinner" är en David Lynch-inspirerad rysare. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever 15-åriga Isa som i ett fängelse med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp och drar Isa från mamman, ut i staden och in i förbjudna lekar. 

"Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. Men ett dolt och dunkelt förflutet ligger begravt djupt därnere. En gång i tiden försvann en flicka där, och fallet är fortfarande olöst", skriver man om föreställningen i ett pressmeddelande. 

– En impuls till att skriva den här pjäsen var en irritation över alla, ofta våldsamma, berättelser om flickor som försvinner. Varför är vår tid och värld så fixerad vid dem? Samtidigt är jag ju själv besatt av alltifrån Madeleine Mccann-fallet, till Alice som ramlar genom ett hål rakt ner i underlandet, till David Lynchs Laura Palmer, säger Malin Axelsson, regissör och konstnärlig ledare för Riksteatern Barn och unga.

Dessa ses på scen

Det elektroniska mörkret på nattklubben Grottan komponeras av Jukka Rintamäki. En singel från föreställningens soundtrack släpptes den 15 september på Spotify med Rebecca Riggo på sång. I "Flickor som försvinner" bygger scenografen och kostymören Anna Dolata upp en klubbig, suggestiv värld, i tätt samarbete med Unga Dramatens ljusdesigner Jesper Larsson.

– Vi har inspirerats av popkonsertens form och David Lynchs mystik i arbetet. Popkonsertens känsla av “här och nu” och chock vill vi gärna ge publiken, och vi har pratat om berättelsens Vanstorp som ett slags tidlöst Twin Peaks, som rymmer underliga gestalter, drömmar och gåtfullhet, säger Malin Axelsson.

Premiären var den 3 oktober i Hudiksvall och under hösten turnerar man för högstadie- och gymnasiepublik. På scen ses Rebecca Riggo, Sepideh Khodorahmi, Andreas Ferrada-Noll och guldbaggebelönade Bianca Cruzeiro.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: