Annons:

Sök

Annons:

Riksteatern laddar om för nytt teaterår – så ser programmet ut

Linnéa Nestor är ordförande i Riksteatern Vimmerby som öppnar sin säsong på torsdag. Foto: Jakob Karlsson

Riksteatern laddar om för nytt teaterår – så ser programmet ut

Ett lyckat 2023 läggs till handlingarna. På torsdag inleder Riksteatern sitt nya teaterår med dansverket Pearl.
– Det känns som att det går uppåt och att fler hittar till oss, säger föreningens ordförande Linnéa Nestor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Riksteatern visade flera föreställningar än planerat under fjolåret och Nestor är nöjd med intresset.

– Jag tycker att det har varit ett jättebra år. Vi hade ingen föreställning som var utsåld, men jag är jättenöjd och det känns som att det går uppåt och att fler hittar till oss.

Riksteatern försöker hitta en bredd bland arrangemangen.

– Vi hade allt från en dyster klimatberättelse, till ”Måsen” och flera barnföreställningar. Det var en föreställning som jag var besviken på, men annars har publiktillströmningen nått våra mål varje gång. Vi var också i Storebro med en föreställning och det känns fint att vi kan nå ut lite i kransorterna.

Dansföreställning först ut

Årets program inleds på torsdag med dansföreställningen Pearl, skapad av koreografen Caroline Lundblad. Hon är mest känd för sin skandinaviska touch av den japanska konstformen Butoh.

– Butoh som konstform är inte bokstavlig utan man skapar en värld där man kan kommunicera med kroppens egen unika kreativitet. Butoh tar fram en sida i mig som bara den kan göra, dit jag inte kan komma utan den konstformens hjälp. För mig kommunicerar Butoh kroppens poesi vilket jag också vill förmedla i Pearl, berättar Caroline Lundblad i ett pressmeddelande.

Pearl utforskar kroppens sex sinnen och ingår ”i en trilogi om dold skönhet som långsamt växer fram, som bärnsten, pärlor och koraller, ädelstenar som sakta uppstår inkapslade i naturen.”

 "En jättehärlig injektion"

Nestor lovar ett brett utbud i år också.

– Det ser fint ut. Vi kommer ha ett ganska blandat utbud och i vår blir det fyra föreställningar, vilket är jättemycket för oss egentligen.

Föreningen arbetar fortfarande aktivt för att få fler att engagera sig och nå en större publik.

– Vi försöker verkligen göra allt vi kan för att få folk att komma. Vi försöker vara aktiva och vi har fått in flera drivande eldsjälar senaste tiden och det betyder jättemycket. Vi skulle behöva vara fler som hjälper till med mindre insatser i samband med föreställningarna. Det vore guld för oss. Vi försöker skapa ett levande kulturliv i Vimmerby och det värsta som finns är ju om någon som hade velat se föreställningen inte får veta det förrän den redan spelats.

Förutom Pearl spelas En gris på Föris under påsklovet, Vajlett och Rut den 3 april och Baba Karam den 5 juni.

– Det sistnämnda är en lekfull dansfest om queera begär. Den har inspiration från iranska hemmafester. Den kan vi erbjuda gratis och det känns väldigt kul.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: