Annons:

Sök

Annons:

  • Fotograferandet blev del i sorgearbetet efter makens död – nu ställer Anna ut sina bilder

    Fotografen Anna Kern växte upp i Pelarne. Nu ställer hon ut sin bildsvit Pelarnehult/Mossjön i Warmbadhuset. Foto: Johanna Karlsson

  • Fotograferandet blev del i sorgearbetet efter makens död – nu ställer Anna ut sina bilder

    Bilderna som är tagna vid barndomshemmet i Pelarnehult under flera år var en del i sorgearbetet för Anna efter makens bortgång. Foto: Johanna Karlsson

  • Fotograferandet blev del i sorgearbetet efter makens död – nu ställer Anna ut sina bilder

    ”Den här bilden symboliserar hur jag känt. Hur man sjunker, men försöker komma upp till ytan. Hela tiden försökte jag, men drogs ned samtidigt som jag var tvungen att hålla mig uppe för tjejernas skull. Det går bara inte att lägga sig ned.” berättar Anna om fotografiet och åren efter makens död. Foto: Johanna Karlsson

  • Fotograferandet blev del i sorgearbetet efter makens död – nu ställer Anna ut sina bilder

    Utställningen innehåller ett tiotal bilder från Annas barndomshem Pelarnehult vid Mossjön. Foto: Johanna Karlsson

Fotograferandet blev del i sorgearbetet efter makens död – nu ställer Anna ut sina bilder

När fotografen Anna Kerns man Matthew plötsligt gick bort för tio år sedan blev barndomshemmet i Pelarnehult en tillflyktsort för Anna och hennes två döttrar. Anna, som i yrket är en internationellt verksam fotograf inom reklam– och inredningsbranschen, började fotografera en annan typ av bilder som en del i sin läkningsprocess. Nu ställer hon ut några av dem i Vimmerby konstförenings höstsalong i Warmbadhuset. 

Annons:

Barndomshemmet i Pelarnehult strax intill Mossjön har alltid varit en plats för läkning och skapande för Anna Kern. Hennes pappa Ulf inspirerade henne tidigt att fotografera, och i 20-årspresent fick hon sin första kamera. Efter att ha gått en kvällskurs i fotografi på Vimmerby folkhögskola fick Anna blodad tand och påbörjade så småningom sin utbildning till fotograf. I slutet av 1990-talet studerade hon fotografi i New York, och sedan hon tagit en Bachelor of Fine Arts har hon försörjt sig som fotograf, främst inom reklambranschen. 

– Jag gör mycket jobb för olika företag, reklam till kataloger och webben, och en del fotojobb för olika magasin. Jag tycker det är jättekul och har bra kunder, berättar hon. 

För tio år sedan förlorade Anna plötsligt sin man Matthew och blev ensam med parets två små döttrar. Föräldrahemmet i Pelarnehult blev en oas dit Anna och flickorna flydde så ofta de kunde för att vila och läka. Som en del av sitt sorgearbete fotograferade Anna mycket. 

– De här bilderna som jag ställer ut nu är tagna under några år, och var till en början en sorts terapi för mig i mitt sorgearbete efter att Matthew gått bort. Det var för att hålla mig sysselsatt och göra något vettigt. Vi var hemma i Pelarnehult mycket och vid midsommar och andra jobbiga tillfällen gick vi ned till sjön. Vi var ute mycket och jag fotade. 

Arbetet med bildsviten Pelarnehult/Mossjön har sedan fortsatt och har även kommit att inkludera personliga tankar och reflektioner kring den egna barndomen på platsen, fantasier och minnen. 

– Det har blandats med hur jag växte upp. Vi har varit mycket vid sjön och i naturen. Platsen är så speciell för mig! 

Det är ditt eget sorgearbete som du nu ställer ut. Hur känns det? 

– Det känns lite jobbigt. Det är så personligt och inte alls något som jag gör i vanliga fall. Det är såklart spännande och kul, men också utlämnande. Pelarnehult är min plats, och väldigt viktig för mig. En trygghet att komma hem till och bara få vara. Det har varit väldigt läkande och viktigt. 

Lördag 5 oktober är det vernissage för Vimmerby konstförenings höstsalong. 

Utställningen kan ses under onsdagar, lördagar och söndagar till och med 20 oktober. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: