Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyföretaget hade hittat lämplig lokal – kan gå miste om stororder och tiotal jobb

Joakim Hesselgård är vd för Bageri Guldkringlan. Foto: Arkivbild

Vimmerbyföretaget hade hittat lämplig lokal – kan gå miste om stororder och tiotal jobb

Vimmerbyföretaget Bageri Guldkringlan hade hittat en lämplig lokal för att kunna expandera sin verksamhet. Men man hamnade i kläm mellan kommunen och ett fastighetsbolag. Nu kan en stororder och tiotalet nya jobb gå om intet, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta.
– Vi har ett halvår på oss att lösa det, annars tvingas vi tacka nej, säger vd:n Joakim Hesselgård.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Bakgrunden är det historiska avtalet som skrevs mellan kommunen och Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening för 15 år sedan. Kommunen hyr fastigheten av ex-tidningsägarna. 

Bageri Guldkringlan visade intresse för att etablera sig i den gamla VTT-fastigheten för sin verksamhet, men då inte kommunen vill hyra ut i andra hand och fastighetsägaren inte vill gå in som hyresvärd förrän avtalet löper ut 2027 drabbar det Guldkringlan.

Joakim Hesselgård, vd för Guldkringlan, vill inte kommentera den delen, men tycker det är tråkigt att de inte fick möjlighet att etablera sig där, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta om.

– För att göra en lång historia kort, så får vi väldigt många förfrågningar från företag som vill att vi ska producera åt dem. Det är ett av världens största livsmedelsbolag vi för en dialog med och det är sjukt spännande. Att vi får förfrågningar likt den här beror på Percys (Hesselgård) bakgrund, kompetens och kontaktnät. Men för att kunna leverera behöver vi större lokaler. I första läget handlar det om frystillgången, paketering, logistik, transport och alla de bitarna. Till att börja med skulle vi behöva tredubblad fryskapacitet, säger vd:n Joakim Hesselgård.

Kan skapa många jobb

Skulle förfrågan leda till affär kan det handla om tio till tolv nya jobb på företaget. 

– Det är en väldigt skarp förfrågan som är i sin linda att blomma ut. Får vi en sån affär handlar det om mellan tio och tolv nya arbetstillfällen. Vi har inga hard feelings mot någon, men kommunen borde vara väldigt intresserade att vi får den affären. 

Guldkringlan har på cirka ett och ett halvår dubblat omsättningen jämfört med föregångaren Vibako. 

– Med dubblerad omsättning förstår alla att vi är trångbodda. Vi behöver större lokaler för att vi behöver större och andra maskiner än vi har i dag. Den nuvarande verksamheten har vuxit otroligt mycket och då funkar det inte att vara så trångbodda som vi är nu. Vimmerbyborna har verkligen hittat till vår butik. Vårt läge nu är jättebra och vi behöver fortsatt ha ett bra läge för vår butik, där vi har fullt sortiment av det vi producerar.

Det var då tankarna på den gamla VTT-fastigheten föddes.

– Lokalen är så pass stor att vi klarar all produktion och allt annat som behöver finnas i ett företag. Dessutom hade vi fått ett bra läge för vår butik. Vi var ute och sonderade terrängen och fick tips om den här lokalen. Vi tog kontakt med Bengt (Ingemarsson, fastighetsägare) och såg stora möjligheter med den. Då visade det sig att det var mer invecklat än så. Jag har inget att säga om den biten, det berör inte oss, säger Joakim Hesselgård. 

Bråttom att hitta en lösning

Nu tittar Guldkringlan på andra alternativ för att lösa lokalfrågan. Och det är bråttom att finna en lösning.

– Vi pratar max ett halvår som vi har på oss att lösa det, annars får vi tacka nej. Det vore förödande, även för Vimmerby kommun. 

Hur går ni vidare nu?

– Vi ger inte upp utan vi söker vidare. Vi pratar med nuvarande hyresvärd om möjligheterna att expandera här, renovera om och rusta upp det här stället. Där är vi i dagsläget och har en positiv och bra dialog. 

Hur ser möjligheterna ut för det?

– Det finns lite ytor i den här lokalen som skulle kunna gå att använda, men samtidigt är lokalen i sig ganska eftersatt. Gällande renoveringar, eftersom vi hanterar livsmedel, finns det ju olika krav på oss. Men vi har en bra diskussion och det låter positivt.

Kan flytta företaget

Ett annat alternativ kan vara att flytta företaget till antingen grannkommunerna Hultsfred eller Västervik. 

– Vi har tagit upp det med kommunen. Vi levererar till både Hultsfred, Västervik och Vimmerby och det är egentligen inget som säger att vi måste vara i Vimmerby. Finns det inga möjligheter att lösa lokalfrågan, så är vi inte främmande för att flytta. Vi måste se över vårt bo. 

Hur ser dialogen ut med kommunen?

– Vi har en bra dialog och förstår varandra. Vi går vår egen väg nu och har inga hard feelings mot någon. Kommunen förstår vår problematik och gör ett bra jobb. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: