Annons:

Sök

Annons:

  • Glädjebesked för alla som älskar jordgubbar – här är nya satsningen

    Jordgubbar på bord är Axelssons i Abys senaste utvecklingsprojekt. Ett odlingssystem som har en rad fördelar, bland annat bättre arbetsmiljö, bättre kvalité och längre och säkrare säsong", berättar Patrik Axelsson th. Här tillsammans med Magnus Andersson, bärrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar län, och Louise Axelsson, odlingsledare. Foto: Lotta Madestam

  • Glädjebesked för alla som älskar jordgubbar – här är nya satsningen

    Redan under fredagen ska 4 300 plantor planteras i den 120 meter långa tunneln, där man tidigare hade hallon i jord. Foto: Lotta Madestam

  • Glädjebesked för alla som älskar jordgubbar – här är nya satsningen

    I tunnlarna bredvid arbetar bland andra Inna Chilingarova och Iryna Prydatko, teamledare, med att plantera ut hallonbuskarna som står i krukor. Foto: Lotta Madestam

  • Glädjebesked för alla som älskar jordgubbar – här är nya satsningen

    Bärsäsongen är i full gång hos Axelssons i Aby som utöver hallon i tunnel nu också satsat på odling av jordgubbar på bord i tunnel. Foto: Lotta Madestam

Glädjebesked för alla som älskar jordgubbar – här är nya satsningen

Axelssons i Aby satsar på odling av jordgubbar på bord i tunnel. Ett system med många fördelar, som bättre bärkvalité, en jämnare och säkrare säsong och bättre arbetsmiljö.
– På andra håll i Europa är det här jättestort, i England helt dominerande, säger Magnus Andersson, ny bärrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar län.

Annons:

Bärsäsongen är i full igång hos Axelssons i Aby. Medan företagets senaste utvecklingsprojekt presenteras jobbar personalen med att ställa på plats krukorna med hallonbuskar i tunneln bredvid. En nyhet från i fjol, nu satsar man vidare.

– Vi har ett 20-tal tunnlar där vi odlar jordgubbar i jord, i år satsar vi även på en testtunnel där vi odlar jordgubbar på bord, berättar Patrik Axelsson.

Redan under fredagen ska 4 300 plantor planteras i de långa, långa krukorna som fyllts med småländsk torv. 

– Det ger samma mängd jordgubbar här inne, som ute på fält, säger Patrik Axelsson.

Från midsommar till september

Det är ett odlingssystem med många fördelar. Dels är det en arbetsmiljöfråga. Axelssons i Aby har märkt på senare år att det blivit allt svårare att rekrytera personal till att plocka jordgubbar på grund av att det frestar på att krypa på knä hela dagarna. Här kan man plocka raklång.

Odlingssättet ger även bättre kvalité på bären, som skyddas mot regn och starkt solljus, växtskyddsbehovet är väldigt mycket mindre och skörden går att styra på ett bättre sätt, beroende på när man väljer att plantera.

På det sättet kan man också säkra att det blir lite senare jordgubbar, man hoppas rent av kunna förse gårdsbutiken och turistflödet i trakten med jordgubbar augusti ut.

– Det behövs drygt 60 dagar till första plockning, så det är på gränsen att vi ska hinna bli klara med de första bären här inne till midsommar, beroende på vädret. Vi tänker oss också att testa självplockning, möjligheten att kunna plocka jordgubbar utan att behöva böja rygg har efterfrågats, säger Patrik Axelsson.

Ovanligt i Sverige

Här planteras sorten Favori som är remonterande, vilket betyder att det kommer nya blommor och nya jordgubbar med jämna mellanrum under hela säsongen. 

– Det blir bara plockuppehåll på en vecka-tio dagar mellan varje gång, förklarar Magnus Andersson.

Det här är fortfarande ett ovanligt odlingssystem i Sverige där mängden jordgubbar som odlas på bord inte nått upp till tio procent än, enligt Magnus Andersson, med 20 års erfarenhet i bärbranschen.

– Däremot på andra håll i Europa är det jättestort, i England helt dominerande, säger Magnus Andersson, vars tjänst som bärrådgivare är helt nyinrättad hos Hushållningssällskapet i Kalmar län.

– Jag är en av dem som varit med och kämpat för att vi ska få en bärrådgivare till länet, så det här är vi väldigt glada för, säger Patrik Axelsson.

Blivit en experimentverkstad

Den här tunneln är lite av en experimentverkstad kan man säga. Det var här man genomförde gårdens första hallonprojekt i jord. Nu har det avslutats och ersatts av hallonbuskar i kruka i granntunnlarna.

Så nu rymmer den här 120 meter långa tunneln istället jordgubbar på bord.

– Det rör sig om en investering i storleksordningen 200 000 kronor, vi ser det här som ett testprojekt, men ser framför oss att det kan bli större om det slår väl ut.

Vad ser ni som tänkbart nästa projekt?

– Blåbär kanske, säger Patrik Axelsson och får medhåll av Magnus Andersson som direkt lovordar idén.

– Vår förhoppning är att utveckla det här till destination Aby, att det ska bli en upplevelse för besökarna att komma hit.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: