Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
VEMAB omsätter mer än någonsin – men vinsten sviktar

VEMAB:s VD Roger Carlsson hade hoppats på en bättre ekonomisk vinst under de två första kvartalen. Foto: VEMAB

VEMAB omsätter mer än någonsin – men vinsten sviktar

Vimmerby Energi & Miljö AB omsatte 155 miljoner under årets första åtta månader. Det är mer än någonsin. Däremot minskar vinsten. Överskottet hittills i år ligger på 2,6 miljoner kronor. – Vi hade räknat med fem miljoner mer i vinst, säger VD Roger Carlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

VEMAB:s omsättning ligger på rekordnivå i det nya delårsbokslutet. Kommunens energibolag omsatte 155 miljoner under årets åtta första månader – 13 fler än under samma period ifjol.  

– En anledning är att vi dragit igång nya kraftvärmeverket och att vi nu säljer energi till Arla och Åbro. Hade i kommit igång vid årsskiftet som planerat hade omsättningen varit betydligt högre, men det blev lite förskjutningar.

Överskottet hittills i år ligger på 2,6 miljoner.

– Det är jag inte helt nöjd med, men det är förskjutningen med kraftvärmeverket som har gjort det. Vi hade väntat oss fem miljoner bättre och vi har missat fem miljoner i intäkter på förskjutningen.

”Vinst på tio miljoner”

Den svaga inledningen på året tvingar VEMAB att sänka prognosen för helåret. Nu tror man på en vinst på tio miljoner kronor.

– Det är lite svajigt att säga det eftersom första året med kraftvärmeverket gör det osäkert. Därför har vi sänkt prognosen med sju-åtta miljoner.

Kommer ni nå dit?

– Ja, det tror jag. Bara det blir lite ordentligt väder. Nu har det varit några år där det varit höst hela vintern. Ska vi gå bra måste det bli kallt. Vi brukar hamna runt tio miljoner och jag tror fortfarande på det.

Vinst för Vimmerby Gata

En annan faktor är det rekordlåga elpriset som nu ligger runt 25 öre per kWh. Tidigare låg priset på 60-70 öre.

– Man brukar säga att varje 10-öring är 2,5 miljoner. De flesta elproducenterna har det ena knäet i backen och tidigare har det varit tryggt att producera el. Det är det inte nu. Jag tror att det bara har beställts ett vindkraftverk i Sverige i år. För oss innebär det nuvarande elpriset 5-10 miljoner mindre i intäkter per år, men elen står bara för 15 procent av vår försäljning, säger Roger Carlsson.  

Vimmerby Gata går också med vinst, men är långtifrån VEMAB:s nivå. 

– Där har vi ett resultat på 100 000 kronor. Det är inte många som förväntar sig det, så det är jättebra med våra förutsättningar. Man får tänka på att bolaget bara får göra jobb som kommunen beställer och kommunen har investeringsstopp. Det såg värre ut tidigare, men vi har dragit i handbromsen och fått det att vända.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: