Annons:

Sök

Annons:

VEMAB måste amortera minst 20 miljoner

VEMAB:s VD Roger Carlsson under invigningen av Kraftvärmeverket. Foto: Rebecka Fredriksson

VEMAB måste amortera minst 20 miljoner

VEMAB brukar ge en vinstutdelning till kommunkoncernen på mellan 3 och 4 miljoner per år. Det går inte att räkna med framöver. – VI har aviserat att det blir sparsamt med utdelningar, säger Roger Carlsson, företagets VD.

Annons:

Anledningen är förstås avbetalningen av VEMAB:s rekordsatsning på ett nytt kraftvärmeverk. Från och med nästa år måste VEMAB som allra minst amortera 20 miljoner per år – men helst ännu mer än så.

– En amortering på 20 miljoner ingår i vårt leasingavtal. Det kan vi inte välja bort, utan det måste vi amortera. Men vårt mål är att amortera ännu mer än så. Vi har satt 25 miljoner som mål och jag hoppas på ännu bättre än så.

Hur ska ni klara det?

– Det är mycket pengar, men det blir ett annat arbetssätt. Vi kommer att hålla våra investeringar på en väldigt låg nivå under de närmaste fem åren och vi har aviserat att det blir sparsamt med utdelningar till kommunkoncernen. Det finns inte utrymme för det, men det är också avhängt vad resultatet blir och hur elpriset är. Därför går det inte att säga att man ska ha si eller så mycket pengar av vår verksamhet.  

Lån på 623 miljoner 

VEMAB har lån på 623 miljoner kronor och står för nästan hälften av kommunkoncernens totala skuldnivå. Snitträntan ligger på 1,6 procent, vilket innebär att VEMAB:s räntekostnad hamnar på cirka tio miljoner per år.

– Vi ska amortera ned våra lån i takt med att vi skriver av anläggningarna. Det är viktigt att inte ha några lån kvar när anläggningarna behöver förnyas. Nu är det viktigt att komma ned till 400 miljoner.

Kommer amorteringskravet påverka taxorna?

– Vi ligger lågt med taxorna idag och lite måste vi höja. Vi ska ha en dialog med fastighetsägarna och presentera hur det ser ut för oss. Det kan bli att vi höjer taxorna med några procent till nästa år. På sikt kommer vi också att införa en ny struktur för taxorna som gör att kunden kan påverka sina kostnader på ett bättre sätt, säger Roger Carlsson.  

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: