Annons:

Sök

Annons:

Ingen oro på Ljunghäll efter Volvos besked:

Hans Linnér är inte orolig efter Volvos besked. Foto: Jakob Karlsson

Ingen oro på Ljunghäll efter Volvos besked: "Kan inte gå så fort"

2019 ska Volvo Cars samtliga nyproducerade bilar ha elmotor. Enligt Ljunghälls vd, Hans Linnér, är det orealistiskt.
– Att alla bilar skulle enbart ha eldrift från och med 2019, så fort kommer utvecklingen inte att ske, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Volvo Cars är en av pressgjuteriet Ljunghäll AB:s största kunder. 

På onsdagen meddelade de att de om två år endast ska producera elbilar.

Ljunghäll AB:s vd, Hans Linnér, är skeptisk till att det är möjligt. 

– Det här är en del av marknadsföringen, där biltillverkare försöker övertrumfa varandra just nu. Det här kommer inte kunna gå så fort som en del ger sken av. Bättre batterier måste tas fram och det kommer komma, men inte i morgon. De batterier som finns i dag, om man tvångsladdar dem, så förstörs ju livslängden. Man kan titta som i Vimmerby, om kommunens alla invånare ska ha full laddning till sina elbilar 2019. Hur ska det gå till? Var ska elen produceras så alla bilar kan förses med el? Det finns många exempel på att det här inte är en quick fix. Ska vi bygga nya kärnkraftverk, starta kolkraftverk etcetera för att kunna producera el till laddstationerna? Då blir miljöförstöringen värre. Jag är säker på att vi kommer att se fler hybridbilar framöver och efter ännu ett tag rena elbilar, men hur lång tid det tar står skrivet i stjärnorna. Nu försöker alla biltillverkare bara tala om hur duktiga de är, säger Hans Linnér. 

Inte orolig

Aftonbladets motorexpert Robert Collin har sågat Volvos planer och sagt att "det är för bra för att vara sant". 

– 2019 kommer inte allt vara klart, det kommer vara en process. Vår största försäljning är i dag till lastbilssidan, men visst, Volvo Cars är en stor kund, men vi tar också sats mot hybridlösningar. Min förhoppning är att, när det här slår igenom, har vi lyckats svänga över från Ottomotorn till hybrid- och el och sedan även andra områden. 

Gör det här dig orolig för Ljunghälls framtid?

– Nej, verkligen inte. Vi har en hel del nya affärer som rampar upp och när de rena elbilarna kommer, så kommer det inte ha någon jättestor påverkan för Ljunghäll. Det här är bara spekulationer och om något år så kommer vi ha en bättre bild av hur snabbt elbilarna kommer att göra sitt intåg. Vi försöker att anpassa oss till kundernas framtida behov och förmodligen så kommer vi att klara utfasningen av Ottomotorn på ett bra sätt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: