Annons:

Sök

Annons:

Peter "Pea" Johansson har jobbat i fabriken sedan 2002. "Man får en klump i magen", säger han. Foto: Jonas Davidsson

"Pea" har varit på fabriken i 22 år: "Stor klump i magen"

Peter "Pea" Johansson har jobbat på Boklok sedan 2002. Nu har han en stor klump i magen efter det senaste varslet som lämnades under torsdagen.
– Jag ser det här till helheten som Gullringsbo. Det är tufft, säger han.

Annons:

Han har varit med på hela resan från Flexator till vad fabriken i Gullringen är i dag. Peter "Pea" Johansson har varit anställd sedan 2002 och han har suttit väldigt säkert vid de tidigare varslen. 

Men nu kan inte ens han, som gått från vanlig yrkesarbetare till produktionstekniker, vara säker längre. 

– Det finns några som hade börjat innan mig, men det är inte så många. Jag var med redan första året och har varit med på hela resan, säger han efter dagens besked om att Boklok varslar ytterligare 65 anställda i Gullringen. 

Blir varslet fullt ut genomfört kommer fabriken endast ha 14 anställda kvar. 

– Går det ned till 14, så blir det jättetufft att sparka igång verksamheten igen. Vi får verkligen hoppas att det vänder tidigare, annars kommer det här bli jättetufft att få igång fabriken igen.

"Blev som en chock"

Att det kunde komma ett tredje varsel var ingen chock för "Pea", men omfattningen av det var svår att ta in. 

– Just 65 blev nästan som en chock. Jag var inställd på att det kunde bli ett varsel till sett till hur det ser ut i byggbranschen, men så här många trodde jag verkligen inte. 

Hur känner du kring din egen framtid nu?

– Nu börjar man känna sig orolig för sitt eget jobb också, om det går ned till 14. Men jag ser det här som Gullringsbo också och jag ser till helheten. Skolan är nedläggningshotad, Handlarn har det tufft och nu då även fabriken. Man äger ju själv ett hus i Gullringen och det för med sig så himla mycket annat om det nu slår så här illa. Vi får verkligen hoppas att det hinner hända och vända innan. 

Peter Johansson var ung när Gullringshus helt försvann från bostadsmarknaden på 90-talet. Men han minns hur det var.

– Man är ju rädd för att det ska bli något liknande och att det ska bli en nedläggning. Hur ska samhället klara det? Boklok är på något sätt hjärtat i Gullringen, så det är tufft. 

"Klump i magen"

Samtidigt lyfter han fram 250-miljonersinvesteringen från för bara några år sedan. 

– Att den investeringen kanske kan rädda oss på ett vis, men det gör det också svårare att sparka igång igen på liten skala. Då skulle det krävas en ganska bra orderstock för att kunna dra igång känns det som. 

Vad kände du i dag när du fick beskedet?

– Det är klart att man får en klump i magen. Ett varsel på 65 personer var inte vad man hade väntat sig. Det blir en tomhet och man börjar fundera på om man skulle hakat på något de jobberbjudanden man haft tidigare. 

Hur blir det att gå och lägga sig i kväll?

– Jag kan säkert släppa det lite. Jag känner mig inte så orolig själv för att få ett annat jobb, det tror jag att jag kan få. Men jag hade ju räknat med att bli kvar här nere. Jag kan gå från huset, det är helt okej betalt och jag slipper sitta i bilen. Sådant är värt mycket. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: