Annons:

Sök

Annons:

Allt hänger på hyreskontraktet – så många jobb kan räddas om affären går i lås

V-tabs framtid hänger på en mycket skör tråd. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Allt hänger på hyreskontraktet – så många jobb kan räddas om affären går i lås

I fredags kunde vår tidning avslöja att en stor internationell aktör vill köpa V-tab efter konkursen. Det rör sig om den skandinaviska koncernen Stibo. Men vid 16-tiden på tisdagen var man fortfarande inte överens med börsnoterade Nyfosa.
– Vi känner att vi har gjort allt vi har kunnat, säger Søren Henriksen, vd på Stibo, till Dagens Vimmerby.

Annons:

Klockan tickar snabbt nu vad gäller tryckerikoncernen V-tabs konkurs. Det var i påskas som företaget, med omfattande verksamhet i Vimmerby, gick i konkurs. Alla anställda varslades om uppsägning. 

I fredags kunde vår tidning avslöja att det rörde sig om en stor internationell aktör som ville ta över verksamheten i Vimmerby och Norrahammar. Det rör sig om den skandinaviska koncernen Stibo, som tidigare köpt både Sörmlands Grafiska i Katrineholm och Gigant print i Norrköping. Särskilt intresserade är man av V-tabs största tryckeri som finns i Vimmerby, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta. 

Allt hänger på hyreskontraktet med fastighetsägaren Nyfosa, som vi kunde berätta i fredags. Flera dagar har gått men ännu har ingen lösning hittats. 

– Vi inväntar ett motbud från dem nu. Vi känner att vi har gjort allt vi har kunnat. Konkursförvaltaren har ju en deadline och det är konkursförvaltaren som bestämmer. Vi har kommit med ett sista bud och jag förstår att konkursförvaltaren inte kan vänta hur länge som helst. Jag har också förståelse för Nyfosas situation. Jag förstår verkligen att de behöver få in hyra och vi vill betala hyra, men vi måste komma överens, säger Stibos vd Søren Henriksen. 

Kan ni gå något längre?

– Vi har redan gått så långt vi kan. Vi vill vara här länge och skulle lösa situationen på lång sikt. Vi tog över Katrineholm efter en konkurs och har gjort investeringar där. Vi vill göra samma sak i Vimmerby och driva det här långsiktigt. Man har redan tappat en del kunder och därför är det viktigt för oss att vi kan komma överens med Nyfosa nu snabbt. Vi tar en risk här och ser möjligheterna. Personalen har visat att man kan leverera här i Vimmerby och det finns en lång historia. Nu hoppas vi på en överenskommelse och vi inväntar deras svar. 

Vill rädda många jobb

Innan konkursen hade V-tab närmare 85 anställda på tryckeriet i Vimmerby. Sibos förhoppning är att kunna starta om verksamheten och redan från start rädda ett stort antal jobb.

– Det är en svår process, men om vi kan få ett snabbt svar så kommer vi kunna anställa mellan 40 och 60 personer. Vi kan inte vänta så mycket längre och vi måste vara ansvarsfulla mot alla som jobbar där. Det är ändå 60 personer där nu. Vi vill väldigt gärna göra det här och jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kan träffa en överenskommelse. Det förtjänar personalen. 

Börsnoterade Nyfosa som äger anläggningen har svarat vår tidning så här:

"Vi uttalar oss generellt inte om enskilda hyresgäster/förhandlingar men kan bekräfta att det förs diskussioner om Plåtslagaren 1 och vi försöker komma överens om hyresvillkoren. Vi har ett stort intresse av att verksamheten blir kvar i Vimmerby", skrev Anders Albrektsson, förvaltningschef på Nyfosa i ett mejl till vår tidning.

Nås ingen överenskommelse mellan de två parterna kan sista arbetsdagen vara på fredag. Om affären går i stöpet så kommer konkursförvaltaren sälja inventarierna till de intressenter som lagt bud på dem. Och då är V-tab i Vimmerby ett minne blott.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: