Arlafabriken har blivit något av ett landmärke för Vimmerby där den tornar upp sig strax intill riksväg 40 i utkanten av Vimmerby. I år är det 20 år sedan anläggningen stod klar, något som kommer att uppmärksammas, lovar nytillträdde fabrikschefen Jerker Sjöstrand som välkomnar Dagens Vimmerby in i fabrikens reception.
Hygien är a och o på en stor livsmedelsanläggning, och för att vi ska få komma in i besöksavdelningen krävs att vi tar del av säkerhetsföreskrifter, samt lotsas in i en första hygienzon, zon blå – där ett första skoombyte sker.
Jerker verkar redan hemmastadd i lokalerna, och medan han visar runt berättar han att hans väg till Arla, eller ens livsmedelsbranschen, knappast varit spikrak.
– Jag har en rätt så lång och brokig historia. Jag är flygvapensofficer från början, men när man började lägga ned flygvapnets olika flottiljer tänkte jag att det nog var lika bra att sticka ut i det civila. Jag började inom kemiindustrin och gick därifrån vidare till livsmedelsindustrin.
Blev headhuntad till tjänsten
När Arla ringde till Jerker och frågade om han skulle vara intresserad av tjänsten i Vimmerby var han först lite fundersam. Som uppvuxen i Skåne och boende i Helsingborg klappade hjärtat kanske starkare för Skånemejerier, men Jerker blev nyfiken och började undersöka Arla som koncern.
– Jag tittade på deras värderingar för att se om det passade ihop med vad jag tänker och tycker. Det visade sig att vi matchar bra.
I april tillträdde Jerker som platschef i Vimmerby, men också i Visby som är Arlas andra pulveranläggning i Sverige, något mindre än Vimmerby till storleken. Han har kvar sitt boende i Helsingborg, men har också skaffat en lägenhet i Vimmerby.
Det har tagit tid att sätta sig in i alla processer och lära sig hur anläggningen och arbetet fungerar, förklarar Jerker när vi fortsätter genom besökskorridoren med fönster ner mot fabrikens olika avdelningar och processer.
– Min utmaning personligen har varit att lära mig processen, och att lära känna allt folk. Både de anställda och de lokala entreprenörer som vi använder. Jag tycker också att det är viktigt att engagera sig i det lokala näringslivet. Vi är en viktig arbetsgivare för kommunen, och då tycker jag också det är viktigt att vi interagerar med samhället och näringslivet i övrigt, menar Jerker och ger ett exempel:
När Upptäckardagen i Vimmerby kommun går av stapeln i vår kommer besökare förhoppningsvis kunna göra ett stopp hos Arla och se hur arbetet i fabriken går till.
Når snart målet om fossilfrihet
Att energieffektivisera och minska fabrikens utsläpp är ett ständigt arbete och något som Jerker brinner för. Målet om att bli en helt klimatneutral fabrik är i sikte.
– Miljön ligger mig varmt om hjärtat. Vi måste jobba hållbart. Det är de stora utmaningarna här och vi håller hela tiden på och förbättrar och förfinar processen. Nu har vi satsat på en ny kylvattenanläggning som ska göra oss ännu mer energieffektiva. Någon gång under hösten kommer vi bli fossilfria på den här anläggningen, förklarar Jerker och berättar om det sista steget som kvarstår.
– Adven, vår energipartner som levererar ånga och hetvatten hit, de har sin bioflispanna som huvudpanna, men deras reservaggregatet kör på traditionell olja. Snart byts oljan ut mot biodiesel, vilket kommer göra oss helt fossilfria.
Att vara delaktig och insatt i alla delar av processerna från mjölk till pulver är viktigt för Jerker som berättar att bland det första han gjorde när han tillträdde var att åka med mjölkbilschaufförerna ut till gårdarna i trakten för att hämta mjölk och träffa företagets delägare, lantbrukarna.
– Jag kommer vara engagerad hela vägen ut i alla projekt. Nu har vi många projekt som påbörjats innan jag kom hit, men från och med hösten är jag med och sätter min signatur på allt!