Helen Nilsson öppnar för ett eventuellt historiskt samarbete med Centerpartiet efter valet.
Foto: Simon Henriksson
Centerpartiet och Socialdemokraterna är historiskt sett Vimmerby kommuns två största partier. Centerpartiet har i princip prenumererat på makten i kommunen sedan dess bildande.
Efter valet 2014 kunde alliansen inte komma överens – och Moderaterna gick åt vänster. Den lila majoriteten, bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna, bildades.
En ohelig allians ansåg vissa. Klart är att både S och M straffades hårt i valet för snart fyra år sedan för sin tid vid makten tillsammans.
Den pågående mandatperioden är det återigen alliansen som styr Vimmerby med Centerpartiet i förarsätet. Men valåret är här och hur blir det efter höstens val?
Socialdemokraterna säger sig vara beredda att gå åt både vänster och höger för att ta makten.
– Vi är ett mittenparti och kan samarbeta både till höger och vänster. Vi går in med öppet sinne, men sedan har vi förstås svårare att landa in med vår politik bland vissa partier, säger Helen Nilsson (S), oppositionsråd för Socialdemokraterna.
"Tror det blir svårt"
I valet 2018 ramlade Miljöpartiet ur fullmäktige med minsta möjliga marginal. Socialdemokraterna, som gjorde ett jätteras, fick tillsammans med Vänsterpartiet drygt 34 procent av rösterna. Att en del missnöjda socialdemokrater gick åt vänster är också lätt att misstänkta.
34 procent är långt från egen majoritet. Ser du möjligheter till ett vänsterblock?
– Jag tror det blir svårt. Då måste alla på den vänstra sidan få ett väldigt högt valresultat. Vi går till val själva, men alla måste nog fundera över vilka som ligger närmast. Jag kan tänka mig att majoriteten har, eller bör ha åtminstone, vissa funderingar kring det.
Är Moderaterna en rimlig samarbetspartner till er?
– Nej, det är ingen given sådan, men ett resonemang man måste ta. Mycket har förändrats på nationell nivå sedan vi styrde ihop. Oavsett vad man säger är det den nationella politiken som styr i alla partier.
"Ingen stängd dörr"
2014 blev det Moderaterna och Socialdemokraterna som gick ihop. Det kunde lika gärna ha varit S tillsammans med C, men av olika orsaker blev det inte så.
– Det är inte samma läge som då, konstaterar Helen Nilsson.
Skulle en koalition bestående av S och C vara en mer gångbar lösning?
– Det är din tolkning utifrån vad jag säger och det kan väl tydas så. Jag väljer att titta på nationell nivå. Vissa säger att kommunpolitik inte är samma sak, men det har jag svårt att förstå. Vissa värderingar har man och de måste man stå för.
Hur ska ni knäcka Vimmerbyalliansen?
– Ska man få en majoritet måste man ha något att luta sig mot. Vi kommer aldrig få egen majoritet. Men alla partier har ett arbete att göra där. Vilka partier kan man luta sig mot och vilka står man närmast värderingsmässigt? Vissa har det nog värre att förklara det än vad vi har.
Tänker du på hur det ser ut bland de gamla allianspartierna på nationell nivå?
– Ja, det gör jag.
Sverigedemokraterna har gjort en resa den här mandatperioden. Är du rädd för att de kan bli en del av alliansen som ett stödparti eller liknande?
– Det skulle de kunna bli, men jag är inte rädd för den utveckligen. De har haft ett splittrat parti den här mandatperioden också. Det får man inte glömma.
Är det bara Centerpartiet bland allianspartierna ni kan tänka er att samarbeta med?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men värderingsmässigt ligger bollen hos dem. Det är Centerpartiet som behöver ta en diskussion om det och landa i vad deras värderingar är. Det är en diskussion vi får ta efter valet. Nu går vi till val på våra värderingar och vår politik.
Så Vimmerbys två största partier, som aldrig tidigare styrt tillsammans, skulle kunna bilda en majoritet efter valet?
– Den dörren är inte stängd i alla fall. Det är den inte.
HÄR kan du läsa hur Jacob Käll (C) ser på detta.