Kommunen tittar även på andra alternativ utöver Vimmerby Camping för ukrainska flyktingar.
Foto: MostPhotos
Tidigare i veckan kom Vimmerby kommun och Vimmerby Camping överens om att campingen blir akutboende för eventuella krigsflyktingar från Ukraina. Om det kommer en buss med flyktingar till Vimmerby under onsdagen, så får de tak över huvudet och mat för dagen.
– I måndags kväll hittade vi en akut lösning med Vimmerby Camping som innebär att vi kan hantera en akut situation, där vi kan hjälpa människor på flykt i dag eller i morgon. Kommer det en grupp, buss eller familjer hit så kan vi förlägga dem där. Där har man dygnet runt-jour och vi känner oss väldigt tryggga med den här lösningen och att vi nu kan hantera en akut situation och har en temporär lösning för att erbjuda flyktingar tak över huvudet och mat för dagen, säger Andreas Horste, samhällsbyggnadschef på kommunen.
Står kommunen för kostnaderna då utan några garantier?
– Vi har inga garantier alls från Migrationsverket eller någon annan, utan det är kostnader som kommunen får ta. Det är kostnader vi får ta och det ingår i vårt ansvarsområde. När det gäller evakueringsboendet i Storebro förväntar vi oss heller ingen ersättning för det just nu. Migrationsverket är försiktiga med att lova något, men vi har tagit beslut om att ändå färdigställa det boendet och erbjuda den här hjälpen.
Andra alternativ
Kommunen tittar också på andra alternativ utöver Vimmerby Camping.
– Vi har tittat på det med andra aktörer och då pratar vi i det väldigt korta perspektivet. Om någon oregistrerad kommer på natten, så ska vi kunna lösa en temporär lösning. Vi ska titta vidare på dessa under torsdagen, säger Horste.
Kommunen har aktiverat en krislogistikgrupp och tillsatt en ledningsgrupp, med ett 15-tal personer, som aktivt jobbar i frågan. 50 sovplatser ska vara färdigställda i Storebro i början av nästa vecka.
– Då ska vi svara Migrationsverket att vi kan ta emot flyktingar och erbjuda boende där.
Svårt med prognoser
I Vimmerby finns redan ett antal familjer från Ukraina.
– Vi har kontakt med dem i olika former och har öppnat upp för att de kan höra av sig om det uppstår problem eller om de har några frågor. Vi hänvisar dem till att försöka registrera sig och behöver de hjälp med det så måste de höra av sig till kommunen. Då är det säkerhetssamordnaren man vänder sig till. Vi ser en gärna öppen dialog, där vi kan hjälpas åt så gott det går.
I fredags trodde kommunen att man kanske kunde få någon tidig men förvisso osäker prognos från Länsstyrelsen om hur många flyktingar som kan komma. Det har man inte fått. Migrationsverkets tre scenarier, som presenterades i förra veckan, pekar på allt mellan 27 000 och 212 000 människor de kommande tre månaderna. Även dessa scenarier är högst osäkra.
– Det är oerhört svårt och komplicerat. Vi har inte fått några lokala prognoser ännu, säger kommunikationschefen Simon Roth.
Kan få bo kvar
Alla flyktingar som kommer från Ukraina till Sverige ska i första hand registreras för att komma in i systemen. Men trycket är högt på Migrationsverket och väntetiderna är långa.
– Det är för att kunna få den hjälp man behöver. Vi kommer ändå, eftersom vi vet att det här är en stor flaskhals just nu hos Migrationsverket, att hjälpa dem innan de blir registrerat. Målet är att så många som möjligt ska få rätt hjälp.
Om man redan bor hos någon och vill fortsätta med det, så kan man göra det även efter registrering.
– Trivs man väldigt bra så ska man inte behöva lämna någon efter registrering. Då kan man anmäla det som boende och få den dagliga ersättningen. Man behöver alltså inte flyttas till något annat boende eller någon helt annanstans i Sverige. Det är nytt och något som är positivt och en trygghet för de berörda, säger Andreas Horste.
Många av de som nu flyr till Sverige är kvinnor och barn.
– Vi tittar även på att hitta lokaler för våra olika verksamheter. Det kommer behövas platser i skola och så vidare i olika former. Vi återkommer om det nästa vecka, men det är i Vimmerby och Storebro vi har störst behov av lokaler.
Frukostmöte
Under torsdagsmorgonen har kommunen ett möte inom ramen för Vimmerby Tillsammans.
– Vi har frukostmöte, där vi bjudit in frivilligorganisationer och föreningar för hur vi kan samla upp det otroliga intresse som finns för att hjälpa till. Det kan handla om både materiella ting och annat. Vi vet redan att både kommuner, föreningar och privatpersoner vill hjälpa till. Det är bra för vi tror att det kan komma rätt så många, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).