Annons:

Sök

Annons:

  • De två ukrainska familjerna som har bott hemma mot Gunnar Legengård har nu flyttat till eget boende i Storebro. Foto: Ossian Mathiasson

  • Violeta, Timor och Julia Brovko flyttar in i en av de två lägenheterna i Storebro. Foto: Ossian Mathiasson

  • Olga Volosheniuk flyttar in i en 70 kvadratmeter stor lägenhet tillsammans med sin dotter Ania och treåriga son Artion. Foto: Ossian Mathiasson

  • Samordnaren Thomas Svärd visar familjerna runt i lägenheterna.

NU FLYTTAR FÖRSTA UKRAINSKA FAMILJERNA TILL EGET BOENDE

De första ukrainska flyktingarna som kom till Vimmerby och har bott hemma hos 86-årige Gunnar Legnegård i flera månader har nu flyttat till egna lägenheter i Storebro. 
– Känslan är obeskrivlig, säger 16-åriga Violeta Brovko. 

Annons:

Vimmerby kommun har sedan mars månad förberett sig för flyktingmottagande i Storebro och boendet har under hela tiden stått tomt. Nu har kommunen tecknat ett avtal med Migrationsverket som innebär att flyktingar har möjlighet att komma till boendet i Storebro redan innan den tilltänkta lagstiftningen träder i kraft den 1 juli. 

Vid lunchtid på torsdagen flyttade de första ukrainska flyktingarna till boendet i Storebro – och det handlar om den ukrainska familj som har bott hemma hos 86-årige Gunnar Legnegård sedan början av mars. 

– Det är fantastiskt och äntligen händer det. Nu flyttar den första familjen in, som jag och alla andra har väntat och längtat för att få säga det. Det här möjliggör för oss att erbjuda de flyktingar som redan är bosatta hos privatpersoner i kommunen, att flytta till mer ordnat boende och på så vis vara kvar i Vimmerby kommun där de etablerat sig under några månader, säger kommunens flyktingsamordnare Mats Lundberg.

"Glada och förväntansfulla"

Dagens Vimmerby har i många artiklar under våren beskrivit läget för 86-årige Gunnar Legnegård och de sju ukrainska flyktingar som har bott i hans gillestuga. Han har sedan tidigare haft kontakt med Svitlana Schekalo och blev kontaktad av henne när kriget bröt ut i våras. 

Olga Volosheniuk flyttar in i en 70 kvadratmeter stor lägenhet tillsammans med sin dotter Ania och treåriga sonen Artion. I den andra lägenhet bor gravida Julia Brovko med dottern Violeta och ettårige son Timor. 

Dagens Vimmerby fanns på plats när de två familjerna fick tillgång till sina lägenheter i Storebro och visades runt av samordnaren Thomas Svärd. 

– Vi är väldigt glada och förväntansfulla. Lägenheten är så stor och vacker så vi tror att det kommer bli jättebra. Vi har varit här i Sverige i snart fyra månader, säger mamma Olga Volosheniuk och hennes dotter Ania. 

Violeta Brovko är tacksam och glada när hon går runt i sitt nya hem.

– Vi har länge velat komma till egna lägenheter så vi är jätteglada. Köket är väldigt fint och vi gillar det stora samlingsrummet på entréplan, säger Violeta Brovko. 

"Bra på alla sätt och vis"

Gunnar Legnegård gläds åt familjerna som nu får egna boenden efter att ha bott hemma hos honom i flera månaders tid. 

– Det har varit bra på alla sätt och vis, men det är viktigt att familjerna får ha varsin lägenhet. På ett sätt blir det tomt efter att huset varit fullt i flera månader. Det har varit ett jobb för mig med att man ska handla mat varenda vecka och jag har nog gjort av med 3 000 kronor i veckan, säger Gunnar Legnegård. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: