Annons:

Sök

Annons:

Så går Moderaterna vidare:

Så ser Marie Nicholson (M) på kampen mellan Per Åke Svensson och Niklas Gustafsson. Foto: Simon Henriksson

Så går Moderaterna vidare: "För mig är det solklart"

Per Åke Svensson vann krysskampen mot Niklas Gustafsson. Men Niklas Gustafsson menar att över tusen väljare accepterat valsedelns utformning.
– Gruppen kommer avgöra i enlighet med våra stadgar, säger Marie Nicholson (M), ordförande för partiet i Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det tidigare centerpartistiska kommunalrådet Per Åke Svensson valde att genomföra en personvalskampanj efter att han inte fått partiets förtroende att toppa listan. 

Kommuninvånarna uppskattar dock Per Åke Svensson och han fick nästan hälften av alla kryss moderata väljare gjorde. Nu har han siktet inställt på kommunalrådsposten. 

Samma sikte har Niklas Gustafsson, partiets toppnamn på valsedeln, som menar att över tusen väljare accepterat den lista som ligger. 

– Det är roligt med människor som vill ta ansvar. Vi kommer givetvis ha ett möte i gruppen och det är gruppen som avgör vem som blir vår KSO-kandidat helt i enlighet med våra stadgar, säger Marie Nicholson, ordförande för Moderaterna i Vimmerby kommun.

När kommer ni hålla det mötet?

– Det kommer att bli ett möte nu innan måndag. Då ska vi också välja en ny gruppledare och nominera några andra poster. Jag kommer att avsäga mig mina uppdrag, säger Nicholson som kommit in i riksdagen.

"Så ser stadgarna ut"

Marie Nicholson säger att kryssfördelningen var relativt väntad. 

– Ja, det tycker jag.

Hur ser du på Niklas Gustafssons argument om att över tusen väljare accepterat listan?

– Man brukar resonera som så att medlemmarna sätter listan. Det är det övervägande argumentet hur listan ska se ut. Sedan kan man kryssa upp sig till förstaplatsen, till exempel när det gäller riksdagen. Men här handlar det om vem som ska vara KSO-kandidat. Då handlar det om vem allmänheten har förtroende för och vem gruppen har förtroende för. Till slut bestäms det i kommunfullmäktige och så ser det ut enligt våra stadgar.

Glennfalk ger sig in i debatten

I kommentarsfältet på Dagens Vimmerbys sociala medier skriver Micael Glennfalk, tidigare kryssraket och kommunalråd för M, att "det knappast är så det fungerar" kring Niklas Gustafssons argumentation.

"Klarar man procentsatsen och får flest kryss är man första namn. Om moderaterna går ifrån den principen nu så kan man glömma att bli valvinnare i nästa val. Då får man räkna med konsekvenser", skriver Glennfalk.

Hur reagerar du på det?

– För mig är det solklart att vi ska följa våra stadgar. 

Vem är din kandidat som kommunstyrelsens ordförande?

– Jag föredrar att inte peka ut sin efterträdare. Det tycker jag är dåligt. När man lämnar en post ska man vara tyst, tycker jag. 

Totalt fick Per Åke Svensson 425 kryss. Niklas Gustafsson kryssades av 178 väljare.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: