Magnus Danlid är varken nöjd eller missnöjd med den nya hyresnivån.
Foto: Ossian Mathiasson
Förra året höjdes hyrorna med 2,7 procent för det kommunala bostadsbolagets lägenhetsinnehavare. I år gick förhandlingen snabbt mellan Vimarhem och Hyresgästföreningen.
Vimarhem yrkade på en höjning av hyrorna med 5,9 procent. Till slut kom man överens om 4,4 procent. De nya hyrorna gäller från 1 april i år.
Förhandlingarna har utgått från den nya trepartsöverenskommelsen. Våren 2022 slöts en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen.
– Tidigare har man tittat både tillbaka, på nuläget och på kommande år för hur den ekonomiska prognosen blir. Det här gör att vi med den gamla förhandlingsmodellen haft betydligt högre yrkande, eftersom vi sett så stora kostnadsökningar efter 1 juli 2022, säger Magnus Danlid, ordförande i Vimarhem AB.
"Ingen sensationell nivå"
Vimarhems yrkande på 5,9 procent var i lägsta laget, menar Danlid.
– Jag upplevde att Hyresgästföreningen inte ifrågasatte det särskilt hårt. Utan den här nya modellen hade vi yrkat ett antal procent till. Vi har inte räknat på det, utan nu har vi den nya modellen att förhålla oss till och det blev 4,4 procent.
Enskilt sett är det en väldigt hög höjning för hyresgästerna i Vimmerby. På 80-talet kunde hyreshöjningarna ligga på mellan fem och sju procent, men då rörde det sig om kallhyra. I dag förhandlas nästan alla hyror som varmhyra. För 20 år sedan höjdes hyrorna med fyra procent.
Det innebär att det är en rekordhög hyreshöjning.
– Det är ingen sensationell nivå sett under en tioårsperiod. Däremot så har höjningarna varit lägre de senaste åren. Våra kostnader nu är helt annorlunda än för ett till två år sedan. Vissa avgifter är upp 15 procent och på underhållssidan är vissa material upp 20 procent. Vi har kostnadsökningar på betydligt mer än 4,4 procent.
Det innebär att underhåll kan få stå åt sidan, uppger Vimarhems ordförande.
– Vi får se över våra underhållskostnaderna. Vi har en underhållsplan och med 1 300 lägenheter är det alltid något som kommer behöva underhållas. Det finns en stor risk att vi behöver justera ned underhållsplanen. Vi behövde 5,9 procent. Det här täcker inte allt som gått upp för oss.
"Kan inte trolla"
För en trerumslägenhet med en hyra på 6 500 kronor innebär höjningen 286 kronor per månad. För en lägenhet som kostar 4 000 kronor i månaden innebär det 176 kronor i höjning.
– Jag är nöjd med nivån utifrån vad andra bolag har fått, men jag är inte nöjd utifrån våra kostnadsökningar. Med de kommande utgifterna blir det ett tufft år. Så jag är varken nöjd eller missnöjd.
Alla som bor i era lägenheter har också haft väldigt många prisökningar för olika saker. Kan inte det här slå hårt?
– Jag förstår att det kan bli tufft, särskilt för hyresgäster som hamnat i arbetslöshet och sjukskrivningar. Men allt annat har stigit och det här stiger också. Vi kan inte trolla eller ha en subventionerad verksamhet. Vi har ett ekonomiskt ansvar och ingen ägare som sätter in pengar.
Bilplats och garage, oavsett om det är carport eller inte, höjs med 15 kronor. I grannkommunen Hultsfred höjdes hyrorna för de som bor i Hultsfreds Bostäders lägenheter med fem procent.