Annons:

Sök

Annons:

  • Oppositionen rasar mot ändringsbudgeten:

    Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) kallar ändringsbudgeten för den sämsta någonsin. Foto: Simon Henriksson

  • Oppositionen rasar mot ändringsbudgeten:

    Ola Gustafsson (KD) är också mycket kritisk mot majoriteten.

Oppositionen rasar mot ändringsbudgeten: "Sämsta budgeten genom tiderna"

Majoriteten har lagt ännu en ändringsbudget. I den minskas det budgeterade överskottet från elva till 8,2 miljoner kronor.
– Det är den sämsta budgeten genom tiderna, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen presenterade den rödgröna majoriteten en ny ändringsbudget för 2023. M- och KD-oppositionen valde att inte delta i beslutet. 

– Vi är inte nöjda med hur det här har gått till. Det fanns ett budgetförslag, men ingen tydlighet kring att det var ett beslutsärende. Inför mötet fanns inget beslutsförslag. På sittande möte presenterades muntligen ett beslutsförslag. Det var den formella biten vi vände oss emot. Vi vänder också emot innehållet, där man frångår enprocentsmålet, säger Ola Gustafsson (KD) och Niklas Gustafsson (M). 

Att göra avsteg från det finansiella målet är allvarligt, menar duon. 

– På lång sikt ska vi ha ett överskott på två procent och på kort sikt mellan en och två procent. Det är redan en eftergift i sig till det ekonomiska läge det budgeterade överskott som låg. Att lägga ett förslag under den nivån är ansvarslöst och man slänger inte bara in det på det här sättet utan en rejäl process. 

"Sämsta budgeten genom tiderna"

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) kallar det för den sämsta budgeten genom tiderna och riktade åter kritik mot uttaget från VEMAB. Lars Johansson (V) argumenterade för att VEMAB, trots rekordutdelningen till kommunen, ändå gör en högre vinst än budgeterat. 

– Vi har aldrig sett en majoritet lägga en budget under de finansiella målen samtidigt som man höjer uttagen från VEMAB. Det finns ett soliditetsmål i ägardirektiven som man inte når upp till efter byggnationen av Tallholmen. Här fanns möjligheten för VEMAB att bygga upp sin soliditet. 

M och KD anser att den nya majoriteten inte uppvisar en stabil politisk styrning av den kommunala ekonomin. 

– Man vidtar inget konkret för att nämnderna ska klara sina budgetar. 2021 låg man 46 miljoner kronor över standardkostnaden. Socialnämnden har de senaste åren i snitt går med 15 miljoner i underskott. Blir det liknande i år så blir det underskott. Att då bryta mot de finansiella målen är direkt oansvarigt. Vimmerbyborna betalar högst skatt i länet och vi måste klara de finansiella målen för de utmaningar som väntar, säger Niklas Gustafsson.

Deras förslag är att ge ett uppdrag till nämnderna kring vilka åtgärder som kan tänkas vidtas. 

– Vi måste komma till rätta med det. Vi hade en dubbelt så stor pott för oförutsedda medel, men dessa reserver har man rensat bort och har inget att skjuta till i den oroliga tid vi lever i. 

Lägger ett eget förslag

Majoriteten budgeterar i sin ändringsbudget med ökat skatteunderlag och ökade generella statsbidrag. Även elstödet och en uppräkning på Krönsmon finns med för att täcka upp. 

– Det är som vårt gemensamma budgetförslaget i december. Vi hade lagt 7,5 miljoner kronor i uppräkning på Krönsmon. Anledningen till det var att vi såg prisökningen från halvårsskiftet och att det teoretiskt sett kan säljas tomter innan dess. Säljer de en tomt nu så spricker deras budget direkt. 

Men det som framför allt retar de två oppositionspartierna är att det budgeterade överskottet inte når upp till en procent av skatter och statsbidrag. 

– När man får in mer pengar, så delar man ut ännu mer pengar och sänker resultatmålet. Vad gör majoriteten nästa år när det inte kommer några nya pengar för exempelvis uppräkningen av Krönsmon? 

M och KD kommer lägga ett eget alternativt budgetförslag till fullmäktige i slutet på mars månad. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: