Annons:

Sök

Annons:

Nytt äldreboende i Vimmerby försenas – då ska det vara klart

2025 ska det nya vård- och omsorgsboendet stå klart. Foto: MostPhotos

Nytt äldreboende i Vimmerby försenas – då ska det vara klart

I går togs det första spadtaget för den nya förskolan i Nybble. Under torsdagen tog socialnämnden ett stort steg mot det nya vård- och omsorgsboendet. Nu finns en tidsplan för projektet.
– Bygget ska stå klart under 2025, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Så sent som i november sades det att det nya vård- och omsorgsboendet skulle stå klart under 2024. Men precis som vad gäller förskolan blir det en aning försenat. 

Det beror på flera orsaker.

– Ja, det har blivit en fördröjning och vi ser därför inte att det är möjligt att det är klart förrän 2025. Det är väldigt kuperat där i Nybble och inte lätt att få in byggnaden. Sedan ville man börja med förskolan allra först och därför blir det 2025 och inte 2024, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Det är en försening som inte stör henne nämnvärt.

– Nej, det gör det inte. Vi har vetat en tid att vi inte kan räkna med att det blir klart förrän 2025. 

Tidsplanen klar

Under torsdagens sammanträde med socialnämnden tog man en tidsplan för det gigantiska projektet i Nybble. 

– Vi har tagit den nu och bygget ska vara klart under 2025. Då kommer vi öppna två avdelningar och flyttar Kvillgården till det här nya boendet. Det här är ett viktigt steg att vi har satt en tidsplan. Det känns jättebra.

Det innebär samtidigt att Kvillgården i Storebro kommer stängas först under 2025. Två senare delar öppnas vid Nybble först 2026 och 2027. 

– Om inte behoven ökar drastiskt vill säga. Men vi räknar inte med att vi kan rekrytera personal i snabbare takt än så här. Vi kommer kanske få vissa problem med rekrytering och därför öppnar vi en del av boendet under 2025. 

Totalt ska det bli 54 lägenheter i det nya vård- och omsorgsboendet, bland annat en ny demensavdelning. 

– Vi öppnar mellanplanet först, därefter entréplan och så ytterligare en del lite längre fram. 

"Måste få tillskott"

I investeringsbudgeten för 2023 finns 45 miljoner avsatt för vård- och omsorgsboendet. För 2024 handlar det om 100 miljoner kronor, men vad slutnotan kommer landa på är för tidigt att säga.

– Vi har inte pratat några pengar i dag, men det är uppdelat på 2023, 2024 och 2025. 

Eva Berglund är dock tydlig med en sak:

– Allt det här är under förutsättning att nämnden får tillskott i form av mer pengar. Vi har ingen möjlighet, utan tillskott, att drifta det här så vi måste få tillskott. 

Men det kommer ni väl få?

– Det hoppas jag, nu när man har drivit det så här långt och behovet verkligen finns.

Hur mycket behöver ni i tillskott?

– Det kan vi inte säga nu. Det är inte upphandlat eller någonting och vi vet inte vad slutkostnaden blir. Det går inte att säga förrän man kommit lite längre i processen. 

Investeringen ska fullföljas

Nyligen meddelade kommunen att man kastar sina planer på en ny högstadieskola i papperskorgen. Både förskolan och vård- och omsorgsboendet är dock investeringar som ska fullföljas. 

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag känner ingen oro för det här projektet. Alla ritningar och allt sådant är klart. Det ska mycket till om det här ska stoppas med tanke på det stora behov som finns. Kan vi inte tillgodose brukare med boenden kan det stå oss väldigt dyrt. Vi måste ganska snart, när det här är igång, börja planera för nästa boende. Det är inte några år bort, men vi måste ändå börja undersöka var det ska byggas och planera för det. 

Är det olyckligt med tanke på dagens läge att man inte kommit ännu längre?

– Klart det är det. Men man vet inte var det hamnar. Kanske hinner det värsta gå över innan vi är igång. Samtidigt är det ingen jättefterfrågan på byggnationer nu, så det skulle kunna vara ett plus för oss också. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: