Lars Johansson (V) är överraskad över att skolstrukturen ska utredas.
Foto: Simon Henriksson
2015 föreslogs ett stort antal landsbygdsskolor och förskolor att läggas ned. Efter vilda protester från boende på orterna blev det färre och färre som återstod när det slutligen blev dags för folkomröstning.
Till slut var det endast förskolan i Pelarne som fick stryka på foten. Trots att åren har gått har frågan nästan alltid varit närvarande i Vimmerby kommun.
Det ville den nya majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet städa bort i samband med sitt maktövertagande i höstas.
Det allra första konkreta beskedet var att alla landsbygdsskolor skulle bevaras och utvecklas.
– Det är en konkret sak och något som ligger mig varmt om hjärtat. Det är ett tydligt besked att vi ska bevara och utveckla alla skolor. Vi vill få bort den här frågan, för det finns en oro men det finns ingen anledning till oro. Vi ska bygga hela vårt samarbete på dialog och samverkan både mellan oss och med kommuninvånarna, sa Lars Johansson (V) den 14 oktober i höstas.
Nu, inte ens ett år senare, meddelar barn- och utbildningsnämnden att hela skolstrukturen ska utredas. Det är bara ett av många förslag för att försöka minska underskottet på sikt.
– Det är ett väldigt tufft läge totalt sett. Ekonomin är nästan det enda vi pratar om just nu. Pensionerna har blivit 30 miljoner kronor dyrare, maten har blivit tio miljoner dyrare. Allt är väldigt svårt. Då måste vi se över allting, så länge vi inte får mer pengar från statligt håll eller ökade skatteintäkter. Så ser den bistra verkligheten ut, säger Lars Johansson (V) idag.
"Blir säkert oroliga"
Men att skolstrukturen ska utredas gjorde Lars Johansson överraskad.
– Vi har sagt att vi aldrig ska lägga ned skolor av ekonomiska skäl, utan i sådana fall av verksamhetsskäl. Det är väl vad Peter (Karlsson) och Lis Astrid (Andersson) säger också. Men att utredningen kommer överraskar mig. Det är tuffa beslut som ska fattas och något väldigt tufft måste man göra, så jag antar att man vill utreda det för att få alla siffror.
Riskerar man inte att sprida en oro när det blir så här?
– En del blir säkert oroliga. Från vår horisont så har vi aldrig pratat om det i några ekonomiska termer. Det har vi varit tydliga med sedan vi tillträdde. Det som i sådana fall skulle vara avgörande var om man inte kunde hitta lärare eller om vårdnadshavare ville se en förändring. Det gäller fortfarande för mig.
Vad tänker du om ditt uttalande från i höstas?
– Det var så jag såg på det och ser på det fortfarande. Med det sagt så har jag inte sagt att alla skolor ska vara kvar. Det handlar om vad som funkar.
"Står för det jag sagt"
Trots alla tidigare löften ska alltså skolstrukturen i kommunen nu utredas av tjänstemännen.
– Jag vet inte exakt vad beslutet är eller vad som ska utredas. Jag tolkar det som att man vill sätta en peng på det och det kan jag förstå att man vill göra. Det är väldigt tuffa och tråkiga beslut kring helheten som måste fattas och då behöver allt komma upp.
Löftet om att inte längre lägga ned någon skola gäller inte längre?
– Jag står fortfarande för det jag sagt tidigare.
Riskerar det här att bli en spricka i majoritetssamarbetet?
– Det tror jag inte, men jag måste prata med andra politiker först. Vi alla inser hur tufft läget är. Oavsett vad man gör, så är det inga lätta beslut. Det är väldigt tuffa beslut. Det som har lagts fram är just väldigt tufft och det kan folk med rätta protestera mot. Jag tror också att man inser hur tufft det är ekonomiskt.
Blir det inte märkligt att skolstrukturen nu ska utredas när ert första besked var att inga skolor skulle läggas ned?
– Den frågan får ställas till BUN:s ledamöter.
Kan du ge ett löfte i dag om att inga skolor ska läggas ned?
– Det får du fråga BUN om. Vi får väl se vad den här utredningen visar och jag måste prata med dem om det här.
"För lite statliga bidrag"
Nyligen kom beskedet från majoriteten att planerna på en ny högstadieskola skrotas. Arbetet med den har över ett antal år kostat fem miljoner kronor.
Blir inte det ganska mycket pengar i sammanhanget?
– Att bromsa takten på investeringar är det första tuffa ekonomiska beslut vi har tagit. Det kommer ta tid, men att bromsa tanken är ett måste och vi kan inte fortsätta spendera pengar för att vi gjort projektering tidigare. Vi är i ett tufft ekonomiskt läge och har fått för lite statliga bidrag.
Vår tidning har under dagen sökt kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). HÄR kan du läsa vad nämndens ordförande Peter Karlsson (C) säger.