Annons:

Sök

Annons:

  • Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

    Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar besökte Vimmerby under onsdagen. Det blev ett besök på Astrid Lindgrens Värld där parkens vd Joacim Johansson visade runt. "Det är också så roligt att kunna bevara det här kulturarvet", säger partiledaren. Foto: Ossian Mathiasson

  • Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

    Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson tog med Nooshi Dadgostar och lokala företrädare för Vänsterpartiet på en rundvandring i sagoparken. Foto: Ossian Mathiasson

  • Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

    Nooshi Dadgostar har bestämt sig för att återvända till Vimmerby. "Jag kommer förstås ta mig hit med min fyraåring inom en snar framtid", säger hon.

  • Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

    Här är Nooshi Dadgostar i samspråk med lokala profilen Lars Johansson under den guidade turen på Astrid Lindgrens Värld. Foto: Ossian Mathiasson

  • Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

    Partiledaren kom också till Vimmerby för att sätta press i tågfrågan. "Vi kommer i riksdagen föreslå att man rustar upp de regionala tågen i Kalmar län och att det blir en bra förbindelse upp till Stockholm", säger hon. Foto: Ossian Mathiasson

Tåg, turistmål och välfärd i fokus under partiledarens Vimmerbybesök

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är i Vimmerby i dag. Efter att ha anlänt med tåg blev det besök på turistmålet Astrid Lindgrens Värld och vård- och omsorgsboendena Vimarhaga och Borghaga. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För tredje gången sedan 2012 gästas Vimmerby av Vänsterpartiets partiledare. Nooshi Dadgostar gläds åt att partiet gjorde sitt bästa kommunval någonsin 2022 och anger det som en förklaring till Vimmerby-vistelsen. 

– Vänsterpartiet gick starkt fram här i Vimmerby och vi ser att Vimmerby är det nya vänsterfästet. Partiet ökade till 10,9 procent och så stora har vi nog aldrig varit i Vimmerby i modern tid, säger Nooshi Dadgostar. 

Vad ser du för förklaring till det ökade väljarstödet?

– Starka lokala företrädare som är rotade i Vimmerby och det handlar förstås om skolfrågan som har varit stor här. Jag är väldigt glad för att jag får komma hit.

"Finns så mycket potential till tillväxt"

Nooshi Dadgostar anlände till Vimmerby med tåg vid lunchtid. Trafikverkets plan på att inte länka samman Stångådals- och Tjustbanan med nya Ostlänken i Linköping var ett hett samtalsämne under partiledarens besök i Vimmerby.

– Vi kommer i riksdagen föreslå att man rustar upp de regionala tågen i Kalmar län och att det blir en bra förbindelse upp till Stockholm. Vi är glada över att partierna i Kalmar län och Östergötlands län är överens om det vi vill föra fram till riksdagen. Alla partier har varit i trafikutskottet och krävt upprustning av både Stångådalsbanan och Tjustbanan. Att man låter det förfalla på det här sättet och inte har koll på underhållet gör att färre kommer använda sig av tågen eftersom vi inte längre kommer kunna ha en så robust järnväg, säger Dadgostar. 

Trafikverket vill inte rusta upp de två järnvägsspåren och inte ha förbindelsen hela vägen upp till Linköping?

– Det är orimligt för mig med tanke på att det är en region där det bor så mycket människor och det finns så mycket potential till tillväxt. Det måste gå att rusta upp järnvägsbanorna och jag tror att vi kan få till en förbättring.

"Det blir man mäkta orolig över"

ALV:s vd Joacim Johansson tryckte under sitt möte med Nooshi Dadgostar på betydelsen av ett bra järnvägsnät. 

– Sammankopplingen i Linköping blir man mäkta orolig över som ansvarig för ett av de större besöksmålen i Kalmar län. Jag vill trycka på hur viktig järnvägen är för oss. När vi ska rekrytera lite högre kompetens som ska jobba året runt och som har familj och partnern också ska ha ett jobb. Då är det kanske ett jobb som inte finns i stan och då kanske man behöver pendla i någon form. Vi ser att infrastrukturfrågan är viktig, säger Joacim Johansson. 

Nooshi Dadgostar är helt enig med Joacim Johansson om infrastrukturen.  

– Det är precis det som händer – att man inte hittar personal, att människor inte kan flytta till Vimmerby för att jobba och att det blir mycket mindre flexibelt.

Vad kommer krävas för att få till infrastrukturen vad gäller järnvägen?

– Vi kommer driva frågan i riksdagen och det krävs att de andra partierna tar ställning till det. Vi tycker att det är orimligt att vi inte får en bra förbindelse som inte kräver att man ska byta till buss och byta tillbaka upp till Stockholm. Det är viktigt att det blir bra förbindelse mellan Kalmar och Linköping och mellan Västervik och Linköping. Det måste rustas upp. 

– Vi kommer driva frågan om att återreglera underhållet. Det är en bidragande orsak till att underhållet blir så ojämnt och dåligt. Det leder i sin tur till att det blir mycket signalstopp och tågen går inte. Vi vet att det leder till att många människor väljer andra färdmedel eller väljer att leva sitt liv på ett annat sätt, det vill säga att man inte flyttar. Man kanske väljer att jobba kvar i Stockholm. 

Nytt ALV-besök väntar

Astrid Lindgrens Värld är en besöksmagnet som betyder oerhört mycket för Vimmerby kommun med omnejd. 

Vad tar du med dig från besöket på ALV?

– Fantastiskt roligt att vara här. Det jag tar med mig är att Astrid Lindgrens Värld har ett bra samarbete med kommunen och är en bra arbetsplats för unga människor så det är alltid roligt att det finns en stor arbetsgivare som kan anställa ungdomar. Det är också så roligt att kunna bevara det här kulturarvet. Jag kommer förstås ta mig hit med min fyraåring inom en snar framtid. Det känns som att det är ett stort och roligt område för barnen att vara i. Det ökar dessutom benägenheten att läsa historierna och ta av Astrid Lindgrens värld, vilket är det härligaste vi har varit med om. 

"Då blir det stora nedskärningar"

Näst stopp under den fullmatade eftermiddagen i Vimmerby var vård- och omsorgsboendena Vimarhaga och Borghaga. Fokus låg på välfärden och behov av ökat statligt stöd till kommunerna för att klara äldreomsorgen. 

– Jag ser att alla kommuner och regioner, oavsett majoritet, ser framför sig mycket stora neddragningar. Regeringen måste tillföra medel för att kommuner ska kunna garantera alla som bor i Vimmerby att vi har en trygg ålderdom här. Man kan bo kvar i kommunen och det kommer kännas tryggt. Skjuter man inte till medel har vi inte en välfärd kvar i Sverige.

Hur ska ni få till det?

– Jag är här för att besöka det här boendet för att prata med personalen och se vad vi kan göra mer. Jag har varit på så många olika platser och besökt äldreomsorgen. Vi behöver resurser, annars kommer vi inte kunna rekrytera personal. 

När vårbudgeten presenterades var det mycket kritik mot regeringens svek mot kommuner och regioner, vad tänker du om det inför höstbudgeten?

– Lägger man inte närmare 30 miljarder kronor i den här budgeten blir det stora nedskärningar. I regionerna, som har hand om både kollektivtrafik och sjukvård, är det de största underskotten sedan 90-talet. Som regeringen inte lägger pengar nu monterar man ner den svenska välfärden. Vi ligger på och det finns nästan ingenting som är mer prioriterat än att länsborna får sina operationer. De måste få träffa en läkare, få veta vad som är fel i kroppen och få en trygg äldreomsorg. Kan inte ett av världens rikaste länder erbjuda det blir vi fattigare. Det är mer prioriterat än en 50-lapp i skattesänkning för i slutändan kommer region och kommun behöva höja skatterna ändå. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: