Annons:

Sök

Annons:

OENIGT JA TILL SATSNINGAR I ISHALLEN – HÄR ÄR KOSTNADEN

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) och hennes majoritet fick med sig SD i frågan om ishallen. Foto: Simon Henriksson

OENIGT JA TILL SATSNINGAR I ISHALLEN – HÄR ÄR KOSTNADEN

Under fredagen hölls ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen. Där sa S, C, V och SD ja till investeringar i ishallen. M och KD avstod.
– Hockeyn klarar inte av det här om vi inte gör det, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Frågan har varit stor. Ska kommunens ledande politiker säga ja eller nej till de investeringar som måste till i ishallen för att Vimmerby Hockey ska kunna spela i Hockeyallsvenskan?

I dag togs beslutet. En oenig kommunstyrelse säger ja till att genomföra de investeringar som krävs. Den rödgröna majoriteten fick med sig Sverigedemokraterna och säger ja. 

Både Moderaterna och Kristdemokraterna avstod från att delta i beslutet. 

– Man ansåg inte att allt fanns på plats kring hur vi skulle lösa driften, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Hur ser du på att ni inte var eniga?

– Det hade varit trevligare om vi varit eniga kring det här. Det hade också varit lättare framåt också. Vi försöker se möjligheterna och det är något vi måste jobba vidare med både för kommunens och hockeyns skull. Vi har investeringar att göra och det blir en spegel på föreningen också. Vi måste komma överens, men det är tufft för båda parter och svårt med ekonomin. 

Kan du ha förståelse för M och KD?

– Jag kan förstå om man rent krasst tittar på ekonomin och ser att vi är inne i besparingstider och tar ett sådant här beslut att öka upp investeringarna. Då vill man vara säker på att få betalt för det man investerar. Hockeyn skulle inte klara av det om vi inte gör det. 

Klart högre hyra

Ett nytt avtal mellan kommunen och hockeyn ska ta sin början i september. Kommunen vill höja hyresnivån som Vimmerby Hockey har från 17 till 21 procent av driftskostnaderna. Hockeyn betalar i dag cirka 440 000 kronor om året. 

– Föreningar som hyr in sig betalar en nivå av kommunens totala kostnader och den nivån ligger på mellan 17 och 29 procent. Hockeyn ligger i dag på 17 procent, säger Anton Palmér, fritidssamordnare i Vimmerby kommun. 

Vad innebär 21 procent i höjning?

– I runda slängar ger det en hyreshöjning på 200 000 kronor om året. 

Den nya hyran ska alltså bli cirka 640 000 kronor för Vimmerby Hockey. I procent motsvarar höjningen 45. 

– Känslan är att hockeyn förstår det här med den investering man gör att det behöver ligga däromkring. Sedan måste vi hitta en hållbar nivå för båda, där hockeyn kan betala det här på sikt. 

"Får se möjligheterna"

Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det är rimligt utifrån hur läget ser ut.

– Vi har inte alla förutsättningar och är i tidsnöd. Vi räknar och håller på fortfarande, så det är inte helt på plats vad det kommer kosta.

Den förväntade prisbilden och investeringskostnaden ligger på runt fem miljoner kronor. 

– Allt är inte klart, det ska upphandlas och kommer vara löpande kostnader, men det är en förväntad kostnad och det vi har tagit beslut på.

Var låg smärtgränsen?

– Nej, det vill jag inte säga. Nu har vi tagit beslut på att gå vidare och får se möjligheterna därifrån. Vi var tvungna att säga ja eller nej och det är skönt att vi har tagit det här och kan påbörja förändringen. Vi har vissa problem att hinna med, men nu får vi jobba på. 

Tas från annan investering

Tanken är att plocka de fem miljonerna från någon annan tilltänkt investering.

– Vi kommer titta på våra investeringar under 2024 och fördela om det vi inte hinner med för att få in den här biten 2024. Vi håller också på med investeringsbudgeten för 2025.

Så något annat kan få stå tillbaka?

– Det kan bli så om det inte är helt nödvändigt. Då förskjuts det eller så blir det inte av. Man ska komma ihåg att vi har en stor tidspress i det här. Vi hade gärna haft ett halvår på oss, men det är först den här veckan vi har fått det på pränt. Vi har inte kunnat planera särskilt stort.

När kan ni komma fram till vad som förskjuts eller inte blir av?

– Vi ska ha en återkoppling i september. 

"Ska försöka lösa det"

Politiken tar beslutet att investera ett antal miljoner för att VH ska kunna spela i Hockeyallsvenskan samtidigt som man skär ned i flera verksamheter. Bland annat skolan kommer genomgå omfattande besparingar. 

– Det här är en engångsinvestering och sedan får vi ökade kostnader i driften, men vi ska försöka lösa det. Våra neddragningar beror på den långvariga driften. Vi ska försöka lösa det på ett bra sätt. 

Vad tror du någon som är orolig för hur det ska bli för deras barn i skolan tänker nu?

– Jag tror man tänker som du, men vi ska försöka lösa det.

Jag tänker ingenting, jag ställer frågan hur du tror att en sådan person tänker?

– Jag tror man kanske tänker att ska ni ta ännu mer lån nu när vi har andra neddragningar. Jag kan förstå det, men som vi ser det är det inga jättekostnader. Vi kommer också höja hyran för hockeyn. 

Börjar på måndag

Nu ska tjänstemännen sätta sig ned på måndag. 

– Förhoppningsvis har det då bestämts vilken sida TV4 vill vara på och vi kan gå igång med det arbetet. Under tiden kan vi påbörja de tillbyggnader och ombyggnader vi behöver göra som inte är påverkat av vilken sida det blir. Det handlar om exempelvis bortastå och någon kiosklösning där samt andra praktiska åtgärder av mindre karaktär, säger Anton Palmér. 

När kan allt vara klart?

– Vår realistiska ambition är att det ska vara spelbart i hallen till första träningsmatchen. Då räknar vi med att skalet till isytan är färdigt, det är det realistiska. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: