Annons:

Sök

Annons:

Liberalerna vill se gemensam allians – stänger inte SD-dörren

Liberalernas Börje Forss vill se ett allianssamarbete efter valet 2018. Foto: Liberalerna

Liberalerna vill se gemensam allians – stänger inte SD-dörren

I två mandatperioder var Liberalerna med och styrde Vimmerby kommun. Den här existerar de knappt – men partiet har inte gett upp.
– Det finns väldigt stora förändringsbehov i kommunen, säger Börje Forss (L).

Annons:

Liberalerna fick 2,34 procent både 2002 och 2010. Det är deras bästa valresultat under 2000-talet – och ändå har de suttit i majoritet mellan 2006 och 2014. 

Efter ett svagt valresultat 2014 med turbulens inom partiet och färst mandat i fullmäktige som följd försöker Liberalerna ändå se framåt. 

– Det finns mycket tankar i huvudet och vi ser fram emot nästa mandatperiod. Det finns stora förändringsbehov och vi kan inte ha socialdemokrater och moderater tillsammans. Det är mycket som måste göras och de borgerliga partierna behöver kraftsamla. Jag tror också att det finns plats för liberala värderingar, säger Börje Forss, ordförande för Liberalerna.

Partiets mål är att återigen regera Vimmerby med en allians. 

– Det är vårt mål och i en allians måste man förstå bland partierna att vi bildar en majoritet tillsammans. Men mycket står och faller med väljarna, hur de röstar kan vi ytterst inte påverka. Men vi vill bilda majoritet med alliansen.

Stänger inga dörrar

Nu är det hypotetiskt, men om alliansen behöver Sverigedemokraterna för att få egen majoritet – hur ser ni på det?

– Vi har inte pratat om det och det är en fråga jag behöver tänka igenom.

Ni tar inte bestämt avstånd från SD?

– Jag tycker så här: det beror på vilka namn det handlar om. Är det bra personer på deras lista, då ska man inte stänga några dörrar. Det ska vara lösningsinriktade personer som förstår hur man löser problem i praktisk, politisk vardag. Har man folk som inte kan samarbeta, då går det inte. Det beror helt på deras personuppsättning, det är det viktiga för mig.

Hur ser du på en koalition mellan socialdemokrater, liberaler och centerpartister?

– Det är alternativ två. Jag har inte svårt för den tanken, men den konstellation som råder med bara socialdemokrater och moderater är svår. Men sossar, centern och liberaler – det går att lösa. Det är folk som vill lösa problem och är samarbetsvilliga. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: