Annons:

Sök

Annons:

Så ser Helen Nilsson på att lämna händelsernas centrum:

Helen Nilsson har varit i hetluften sedan början av 2010-talet. Nu är det snart slut med det. Foto: Ossian Mathiasson

Så ser Helen Nilsson på att lämna händelsernas centrum: "Varit ångestfyllt"

Alliansens valseger 2006 var det första hon upplevde. Helen Nilsson (S) har varit med i politiken länge. Nu lämnar hon snart händelsernas centrum.
– Det har varit kriser hela tiden under min tid i majoritet, säger hon. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Redan i slutet av förra året öppnade Helen Nilsson (S) för att det var dags att kliva av. Planen var att göra det någon gång under mandatperioden och allt talade för att Daniel Gottling Nestor skulle ta över rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Nu blir det Cissi Hammar och den 1 november släpper Helen Nilsson sitt kontor. Hon kan då summera ett långt politiskt liv som tog sin början i ett samtal från legendariske Inge Schultz och som hängde samman med alliansens valseger 2006. 

Första uppdraget var i barn- och utbildningsnämnden. Det första stora blev oppositionsrådsrollen 2011, när Jan Henriksson lämnade sin post. Sedan början av 2010-talet har Helen Nilsson varit i händelsernas centrum och hon var kommunalråd under det förbjudna majoritetssamarbetet med Moderaterna. Sedan valet 2022 är hon kommunstyrelsens ordförande. 

– Jag tog beslutet i våras, det var då jag bestämde mig. Jag pratade med min politiska grupp och fick sätta igång Daniels tankar kring det. Jag hade då landat in i det här och kände, för att det här skulle kunna gå i lås, att den efter mig skulle få tid på sig att sätta sig in i allt. Ett år är knappast någonting, så därför tog jag beslut om att gå före jul. Efter det kommer en ny budgetperiod med alla delar i det, säger Helen Nilsson. 

Ångesten skönast att slippa

66-åriga Helen Nilsson väljer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige. Helt vill hon inte släppa taget om politiken. 

– Nej, jag vill inte det. Tanken är att jag ska kunna hjälpa henne (Cissi Hammar, reds.anm) och sedan har jag många idéer och tankar fortfarande. Det handlar mest om att jag inte vill ha den position jag har nu. 

Vad ska bli skönast att slippa?

– Ångesten över vilka beslut man ska ta, ångesten över att veta precis hur det ska vara utan att få med sig alla. Det har varit väldigt roligt med alla debatter och det är något jag kommer sakna. Men mest känns det skönt att det är gjort och att jag nu kan koncentrera mig på att göra det jag ska och lämna över till Cissi. Jag kan läsa in mig på saker jag vill utan huvudansvaret. 

Vad kommer du sakna mest?

– Allt runt omkring det här. Det är en jättecirkus. Jag kommer sakna media också. Det har varit både ångestfyllt, men också en rolig del. Vad ska jag säga nu liksom? Man vill säga vissa saker, men kan inte.

Hur har det varit att vara mitt i händelsernas centrum?

– Man syns och hörs ju, men jag är inte den som behöver vara i centrum och det är inget jag strävar efter. När jag handlar ibland kan jag tänka "men, gud, visste de vem jag var?". Det har jag inte riktigt vant mig vid. 

Kantats av svåra tider

Helen Nilssons tid vid makten i Vimmerby kommun har kantats av svåra ekonomiska tider. Ihop med Moderaterna blev hon ansiktet utåt i den högst infekterade skoldebatten. Även den här mandatperioden har hon varit med om att ta en rad obekväma beslut. 

– KSO blev jag inte förrän 2022. Gången innan var jag bara kommunalråd, men det fick vi också mycket skit för. 

Det har varit många kriser och många spadtag. Vad kommer du minnas mest?

– Det är själva arbetet. Varje fråga är viktig, sedan går man vidare och släpper den. Därefter blir det återblick. Jag kommer sakna diskussionerna man har inför varje fråga. Ofta har man fått till sig att man har tagit ett skitbeslut. De bitarna kommer man ihåg. Just den här vänskapen mellan majoritet och opposition som ändå finns bär jag med mig också. Mina tider i majoritet har varit kristider hela tiden. Varje gång har det varit tuffa utmaningar och ingen lätt resa. Därför är det så ångestfyllt. 

Tror på sin efterträdare

Helen Nilsson tror att Cissi Hammar kommer bli en bra efterträdare på posten trots sin ringa erfarenhet av tunga poster i kommunpolitiken.

– Det kommer gå bra, men vi andra kommer finnas som bollplank. Jag går ju inte ur tiden är tanken. Jag kommer vara ett stöd och jag kommer vara tillgänglig. Framför allt ska Cissi få växa in i det här på egen hand och hitta sin egen roll på ett bra sätt. Det är tuffa tag ibland, men det vet Cissi. 

Hur blir den sista tiden tror du?

– Ganska jäktig tror jag. Det här har varit en stor del av mitt liv, säger Helen Nilsson och blir något känslosam. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: