Annons:

Sök

Annons:

Oppositionsrådet kritisk mot budgeten:

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är inte nöjd med budgeten. Foto: Arkivbild

Oppositionsrådet kritisk mot budgeten: "Inte ärligt mot väljarna"

Den rödgröna majoriteten har presenterat sin budget. Det största oppositionspartiet Moderaterna är inte helt överraskande kritiskt.
– Jag saknar tydlighet och mätbara mål, säger Niklas Gustafsson (M). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under tisdagen släppte den rödgröna majoriteten sin budget för 2025. Att det är kris i kommunens ekonomi har varit tydligt länge och blev inte mindre tydligt efter budgeten. HÄR kan du läsa allt om majoritetens budgetförslag. 

Att det största oppositionspartiet Moderaterna skulle ställa sig upp och applådera förväntade sig nog ingen. Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är också kritisk till budgetförslaget. 

– Budgetdokumentet består mestadels av fina ord, men den saknar konkreta åtgärder och mätbara mål. Vi moderater är trötta på att höra att Vimmerby har dålig ekonomi och vi anser att kommunen har för bra förutsättningar för att vara sämst i klassen. Det krävs konkreta åtgärder och mätbara mål för att vända utvecklingen. Den här majoriteten hade två tydliga mål. Ett var en budget i balans och det andra var att behålla småskolorna, säger Niklas Gustafsson. 

Nu framgår det att majoriteten åter lyfter på locket för att eventuellt stänga skolor. 

– Jag sa redan i februari att det här säkert skulle lyftas flera gånger. Det gick inte många månader. Det här är andra gången på ett halvår egentligen och det är inte ärligt mot väljarna. 

Men med tanke på det ekonomiska läget är det väl ofrånkomligt med tuffa besparingar?

– Besparingar är ett måste när man ligger 74 miljoner fel mot jämförbara kommuner. Vi går mot ett rejält underskott i år och är sämst i klassen vad gäller riskvärdet hos Kommuninvest. Vi har också den högsta skattesatsen i Småland. Att något måste göras har vi sagt hela tiden. Vi vill se att majoriteten pekar ut tydligt vad man vill och vågar stå för det. Det går inte att ropa vargen kommer om skolorna och sedan säga att vi ångrar oss. Invånarna förtjänar ärlighet och någon som tar ansvar.

Öppna för en diskussion

Men med det sagt meddelar Niklas Gustafsson att man är öppna för en diskussion om hur resurserna används bäst. 

– Vi vill se tydliga och mätbara mål för hur det i sådana fall skulle förbättra elevernas utbildning och kommunens ekonomi. Alla förändringar som ska göras måste följas upp och utvärderas. 

Majoriteten tänker nu peka ut en gräns för hur liten en skola kan bli. Är inte det rimligt?

– Det har vi efterfrågat sedan förra valet. Vi behöver ha en miniminivå för att slippa att skolfrågan kommer upp på det här sättet. Vi behöver politiker som vill och inte duckar. 

Kan bli gemensam budget med KD

Niklas Gustafsson (M) välkomnar dock majoritetens intentioner om samverkan mellan olika aktörer. 

– Det behövs transparens och tydlighet samt åtgärder för att undvika ineffektiv byråkrati. I budgetdokumentet öppnar man upp för det och det är jag positiv till. 

Vad kommer vara annorlunda i er budget?

– Som opposition inväntar man majoritetens förslag och vilka skillnader det blir återkommer vi till när det är dags i fullmäktige. Det blir en rambudget från oss också i ett första skede. Tidigare hade majoriteten fokusområden, men det är inte många av dessa förslag som innehåller tydliga mätbara mål. Det är väldigt otydligt vad majoriteten vill och jag vill ha mer tydlighet. Det är viktigt att kommunen agerar ansvarsfullt i det här läget. 

Kommer ni lägga en egen budget eller en budget tillsammans med KD alternativt även SD?

– Vi har inte bestämt oss. Vi pratar med KD eftersom vi har haft ett budgettekniskt samarbete. Vi får se om vi kan enas eller om vi skiljer oss åt. Om det blir det senare lägger vi varsin. Med SD har det funnits en hel del skillnader på slutet vad gäller vissa investeringar, så vi står lite längre ifrån varandra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: