Annons:

Sök

Annons:

Moderaterna vill inte stänga landsbygdsskolor – här är deras fokusfrågor inför valet

Moderaternas toppkvintett Claes Wetterström, Marie Nicholson, Niklas Gustafsson, Tomas Peterson och Maria Lundmark. Foto: Simon Henriksson

Moderaterna vill inte stänga landsbygdsskolor – här är deras fokusfrågor inför valet

Helst av allt vill Moderaterna se ett alliansstyre inför valet. Några skolor ska inte stängas så länge de håller tillräckligt hög kvalitet. Totalt har partiet pekat ut sex frågor de lägger fokus på inför valrörelsen.
– Vi vet att Micael Glennfalk drog många röster. Det kommer krävas ett hårt arbete, säger Marie Nicholson, partiets förstanamn.

Annons:

I förra veckan valde Moderaterna sin lista till kommunvalet i höst. 

På tisdagen presenterade partiet sina fokusfrågor inför valet. Partiet kommer lägga fokus på att det ska vara ordning och reda i ekonomin, att alla skolor ska vara utmärkta, att tryggheten prioritereras, att det ska vara en härlig ålderdom för de äldre, att Vimmerby ska ha Kalmar läns bästa företagsklimat och hitta nyckeln till god integration. 

– När det handlar om ordning och reda, så har vi jobbat med det under mandatperioden. Det är ett vitt begrepp, men handlar framför allt om ekonomin, att ha balans i utgifter, investeringar – och där har kommuner en jätteutmaning. Det finns behov av skolor, omsorg för både barn och äldre och stora intressen för idrottsanläggningar. Vi kan inte prioritera allt och måste prioritera bland dem, säger Tomas Peterson, tvåa på Moderaternas lista.

Marie Nicholson menar att kommunen haft lite tur med att få ekonomin på en bättre nivå.

– Samtidigt som vi har fattat kloka beslut. Tomas har gjort ett bra jobb bara med att motstå krav ibland från vissa människor. Vi ska fortsatt vara återhållsamma och försiktiga med skattebetalarnas pengar, säger hon.

Vill sänka skatten

Moderaterna vill sänka skatten under nästa mandatperiod. Hur mycket vill de inte säga. 

– Vi är nästan nere på samma nivå som jämförbara kommuner när det gäller kostnadssidan och att sänka skatten måste vara mål. 

Tomas Peterson:

– Vi ska ligga på nedre halvan, men hur mycket beror på vart de andra kommunerna tar vägen. Jag tror att vi kan se förändringar uppåt på andra ställen, men höga skatter är inget medborgarna tjänar på. Vi ska ha en verksamhet som är effektiv. 

Moderaternas tredje namn, Claes Wetterström, lyfter fram en annan aspekt.

– Visst har vi en hög skatt, men vi måste också titta på kostnaderna. Tittar vi på Nils Holgersson-undersökningen så är det näst billigast att bo i Vimmerby i Kalmar län. Det är naturligtvis också en parameter, vad det kostar att bo i Vimmerby. Där har kommuninvånarna låga kostnader.

Ska inte stänga skolor

Partiet vill att alla skolor ska vara utmärkta. 

– Utbildningskvaliteten blir ett fokus från oss. Bostadsorten ska inte avgöra vilken kvalitet man har på sin skolgång. Vi vill se ett nytt modern högstadium och en arbetsmiljö i särklass, säger Marie Nicholson.

Hur ska det gå till om skatten sänks?

– Det måste vara en målsättning. Sedan finns det många frågor, det är inte säkert att vi behöver bygga den, utan det kan byggas privat. Vi vill inte lägga ner miljontals kronor på att renovera AL-skolan. 

Precis som Socialdemokraterna vill Moderaterna döda frågan om nedläggning av landsbygdsskolor. 

– Vi respekterar folkomröstningen. Det är en känslig fråga och så länge skolorna håller kvalitet och vi kan rekrytera kommer vi inte röra dem, säger Claes Wetterström. 

Marie Nicholson:

– Det måste vara utbildningskvaliteten som styr. Så länge vi kan anställa pedagoger och resultaten motsvarar resten av kommunen vill vi inte gå in där. Inget annat parti vill heller lägga ner.

Öppnar för ordningsvakter

Moderaterna vill fortsätta att se över möjligheten att öka tryggheten för medborgare i kommunen.

– Vi tittar på att rensa upp vid gångbanor och busshållplatser för att göra miljön mer trygg. Den polisiära närvaron äger inte vi, men får vi regeringsmakten kommer vi trycka. Tryggheten måste vi prioritera. Sedan är det så att vi har låg brottslighet och hög otrygghet och det tror jag beror på media, säger Claes Wetterström, som inte är främmande för ordningsvakter i vissa områden om brottsligheten eller otryggheten ökar: 

– Men då ska det vara ett reellt hot mot skolor eller liknande. Då får kommunen ta det.

M vill att de äldre ska få en härlig ålderdom. 

– Vi ska fokusera på kärnverksamheten och vill se fler alternativ. Vi ska se över möjligheten att få in privata aktörer, det gör att man kan välja en annan arbetsgivare och också att man kan välja var man vill bo. Det kan handla om trygghetsboende, äldreboende, vård- och omsorgsboende. En annan del i äldreomsorgen är att se över tillgängligheten, det kan vara svårt att ta sig fram och man ska kunna klara sig på egen hand. Vi vill se över snöröjningen, den skulle kanske kunna vara bättre i vissa områden, säger Marie Nicholson.

"Bör vi utnyttja"

En annan nyckelfråga är bostadsfrågan, enligt partiet.

– Vi har kontakt med sju olika bostadsbyggare och ännu fler ringer. Det finns ett stort intresse och det bör vi utnyttja, säger Tomas Peterson. 

Moderaterna ser också en oro för ett ökat tryck på försörjningsstödet med anledning av fler nyanlända till kommunen.

– När alla nyanlända lämnar etableringsfasen och bidragen inte kommer uppifrån då kan vi få ett ökat tryck på vårt försöjrningsstöd. Vi har en bra arbetsmarknadsenhet och kan tänka oss att göra större satsningar där. Vi vill öka språkkunskaperna, förståelsen för samhället och undvika att medborgare blir bidragsberoende. Där har vi en ordentlig utmaning som är viktig att prioritera.

"Måste lyfta oss"

Moderaterna sätter också ett tufft mål när det gäller företagsklimatet – det ska bli bäst i hela länet. De senaste mätningarna har varit dyster läsning för kommunen.

– Vi måste lyfta oss när det gäller företagsklimatet, företag skapar jobb och jobb skapar skatteintäkter, säger Niklas Gustafsson. 

Hur det ska gå till finns det flera förslag på, säger Marie Nicholson.

– Vi har bett om en utredning av expressbygglov för att förkorta handläggningstiden, vi måste ha en bättre dialog mellan kommunen och företagare. Jag tycker att man ska titta närmare på kommuner som Mönsterås, man ska vara kaxig och säga att vi ska vara bäst.

Infrastrukturen är också en viktig fråga, anser Claes Wetterström. 

– Det är ett jätteviktigt område, sedan är det ingen kommunal fråga. Vi har Stångådalsbanan och möjligheten att stiga på och kliva av tåget i Gullringen. Det vore en viktig fråga för utveckling i norra länsdelen. 

Stängs dörren till SD?

Moderaterna har förlorat Micael Glennfalk sedan de senaste mandatperioderna.

– Vi förväntar oss att få arbeta mycket, vi vet att Micael drog många röster. Men han är fortfarande med oss och det krävs ett hårt arbete.

Helst vill partiet se ett allianssamarbete. 

– Vi har tagit ett beslut i gruppen om att den naturliga samarbetspartnern är alliansen. Fungerar inte det så har vi haft ett gott samarbete med Socialdemokraterna. Det viktigaste för oss är hur vi får igenom flest moderata frågor.

Känns det som att situationen mellan M och C är bättre nu?

– Det tycker jag. Som jag ser det har det handlat om personnivå i partierna. Centerpartiet profilerar sig mycket med landsbygdsfrågor och det är viktigt för oss också. De tappar ordning och reda och ekonomiskt fokus i sina utspel, tycker jag. Sedan är det viktigt att prata om sig själv och vad vi vill föra fram för frågor, säger Tomas Peterson.

Att samarbeta med Sverigedemokraterna, som blev vågmästare i förra valet, utesluts nästan helt.

– Man ska få ut något av en samarbetspartnern och jag känner inte att Sverigedemokraterna i Vimmerby kan tillföra något. De är för populistiska och har inte eftertanke i sina frågor. Jag ser det som ganska osannolikt, säger Marie Nicholson.

Men ni utesluter det inte helt?

– Det ska man aldrig göra, det kan komma nya människor som är jättevettiga.

Tomas Peterson: 

– Jag vill inte se något samarbete med Sverigedemokraterna. Sedan är det valdagen som avgör, vilka som får kryss och det vet man inte var det hamnar. Det är det som är det fina med demokratin.

"Går bra för Vimmerby"

Partiet vill lyfta fram att det går bra för Vimmerby kommun.

– Det är inte vi ensamma som har gjort det utan det är en omvärld som gör att det går bra också. Men vi har externa bostadsbyggare och det är förvånansvärt i en så pass liten kommun. 

Hur ska ni få allmänheten att förstå det?

– Vi är väldigt skuldsatta, men det mesta ligger på VEMAB och man betalar sina lån och ger intäkter till kommunen. Lånet per invånare på den kommunala skulden är inte så hög och det är småpengar egentligen med tanke på satsningar på äldreboenden och förskolor. Det finns ingen oro för bolagens skulder, utan de klarar sin finansering, säger Claes Wetterström.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: