Annons:

Sök

Annons:

Halva kostnaden för undersökningarna hamnar på kommunen:

Kommunen kan tvingas stå för halva kostnaden av saneringen av Karlbergstomten.

Halva kostnaden för undersökningarna hamnar på kommunen: "Inte helt galet"

Kommunen ska stå för halva kostnaden för de fortsatta undersökningarna av Karlbergstomten. Det framgår av ett föreläggande från miljö- och byggnadsnämnden.
– Det är faktiskt ett delat ansvar, så jag ser inte att det är helt galet, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tidigare har miljö- och byggnadsnämnden föreslagit Skobes AB, som äger Karlbergstomten numera, att stå för två tredjedelar av saneringskostnaden. Hur stor kostnaden för fortsatta undersökningar och riksbedömningar av föroreringar i marken kan bli är rätt ovisst. Uppskattningar har visat att saneringen kan hamna på sju miljoner kronor totalt.

I ett föreläggande från nämnden tidigare i somras krävde nämnden att Skobes Bil Öst AB skulle inkomma med en plan under september månad. Innan 2018 är över ska företaget även redovisa resultatet av undersökningarna och en omfattning av föroreringarna i marken.

Men ett nytt föreläggande riktat till kommunen visar att kommunen ska stå för halva kostnaden för de fortsatta undersökningarna av tomten. Däremot kvarstår ansvarsutredningen, som visar att Skobes ska betala drygt 60 procent av saneringskostnaderna.

– Så vitt jag förstår det har miljö- och byggnadsnämnden bedömt det så. Vi har inte hunnit prata om det här, men vi får naturligtvis titta på det. Det finns ett delat ansvar för det här, så jag ser inte att det är helt galet, säger Helen Nilsson (S).

"Risken finns alltid"

2009 köpte kommunen fastigheten för tolv miljoner kronor av Karlbergs AB. Kommunen har, på grund av föroreringarna och ovissheten, skrivit ned värdet till noll kronor.

– Jag vet inte vad lagen säger, men jag kan tycka att det är ett delat ansvar. Samtidigt vill vi förstås inte betala mer än vad vi ska göra. Någon får klargöra det här och vi behöver prata med miljö- och byggnadsnämnden. Jag kan se att det är rimligt och ibland behöver man vara snäll också.

Vad det kan bli på tomten i framtiden är fortfarande oklart. Området totalt är på 21 000 kvadratmeter.

– Grunden är att det ska saneras så att det blir rent och i ordning. Ska man bygga bostadshus, ha parker, vägar och cykelbanor, då är saneringen något man måste göras. Men det är upp till den som ska använda området, men grunden är att de som förorenat området tar ansvar.

Kan det här försena processen ytterligare?

– Jag vill inte det, men risken finns alltid. Det kanske kan förskjutas i ett, två år. Men jag vill inte tänka så nu. Jag vill prata med miljö- och byggnadsnämnden först efter valet.

Skobes har överklagat sitt föreläggande. Kommunen ska nu ta ställning till om föreläggandet mot kommunen ska överklagas. 

Fotnot: Felaktigt framställdes det först som att nämnden ändrat bedömningen av saneringskostnaden. Så är inte fallet. Det här handlar om ett föreläggande som rör de fortsatta undersökningarna och inget annat.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: