Annons:

Sök

Annons:

Centerpartiet har gjort sitt val:

Centerpartiet har gjort sitt val – kommer inleda samtal inom kort, säger Leif Larsson.

Centerpartiet har gjort sitt val: "Kommer inleda samtal med en av dem"

Centerpartiet kommer att inleda samtal med en av de möjliga varianterna för att få till en majoritet inom de närmaste dagarna. Det berättar partiets Leif Larsson för Dagens Vimmerby.
– Jag har goda förhoppningar om att det ska gå snabbt, säger Leif Larsson, sammankallande i Centerpartiets förhandlingsgrupp.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Centerpartiet blev den stora vinnaren i kommunvalet i Vimmerby. Bollen ligger också hos dem när det gäller att få till en fungerande majoritet kommande mandatperiod.

Nu har förhandlingsgruppen fått ett mandat från partiets fullmäktigegrupp för att hitta en majoritet.

– Vi hade möte i går och fick ett förhandlingsmandat, som har bekräftats av valresultatet. Vad vårt förhandlingsmandat innehåller vill jag inte kommentera, men jag konstaterar att det finns scenarior som kan krångla till fördelningen i nämnder och så vidare beroende på samarbeten. Matematiken säger att Sverigedemokraterna tar ett mandat i kommunstyrelsen och därutöver är det oklart, säger Leif Larsson (C), sammankallande i förhandlingsgruppen. 

Är uppdraget att bilda en majoritet med Vimmerbyalliansen?

– En del av uppdraget är att bilda en majoritet där Centerpartiet kan bilda en egen majoritet. Men om det är alliansen, det vill jag inte svara på. Det krävs ett hantverk. 

Men är Vimmerbyalliansen ert förstaalternativ?

– Man ska ha respekt för att både alliansen och en annan variant bidrar till att ett av de två förlorande partierna behöver finnas med för att åstadkomma en majoritet. Det är viktiga frågor och det finns förutsättningar för att prata ihop oss. 

Ser du något mer alternativ än alliansen eller ni tillsammans med Socialdemokraterna?

– Det kan finnas en variant till, men det är klart att en alliansmajoritet är ett av de självklara alternativen. Det skulle ge fem ledamöter som företräder de tre allianspartierna i kommunstyrelsen. Det finns varianter, men jag vill inte spekulera i vad våra samtal kan resultera i. 

"Känner inga tveksamheter"

En tredje väg, som Leif Larsson nämner, skulle kunna vara Centerpartiet, Socialdemokraterna och ytterligare något parti. 

– Det är en teoretisk möjlighet, men nu pratar jag om hypoteser. Man kan konstatera att vi eftersträvar ett majoritetsstyre och kommunen behöver få ett tydligt ledarskap. Oavsett hur det blir behöver vi prata igenom arbetssätt och vilka frågor vi behöver ha en samsyn kring.

Är ni närmare Moderaterna än Socialdemokraterna om man tittar på den gångna mandatperioden?

– Varje kommun är unik. Tittar man på Hultsfred, så har de haft ett lyckosamt ledarskap och från väljarhåll ser man att firman fungerar, om man kan uttrycka sig så. Det är ordning och reda, och så hade vi det tidigare i Vimmerby också. Vi måste tillbaka dit, vi måste få lugn och ro och jobba framåt. Vi har jättestora förutsättningar i den här kommunen, men det har varit för mycket politisk turbulens.

Känner du en viss tveksamhet kring att samarbeta med ett parti som så tydligt förlorat i valet?

– Nej, jag känner inga sådana tveksamheter, men man ska ha respekt för att vi har varit på olika sidor den här perioden. Men i de lösningar som finns ingår antingen Socialdemokraterna eller Moderaterna i en majoritet. 

"Goda förhoppningar"

Centerpartiet kommer att inleda samtal med övriga partier inom kort. 

– Jag har gott hopp om att kunna prata ihop och hitta en majoritet där Centerpartiet är det ledande majoritetspartiet. Vi inleder samtal inom de närmaste dagarna. 

Leif Larsson avslöjar också att man kommer inleda samtal med en viss konstellation. 

– Det stämmer, vi kommer att inleda samtal med en av de möjliga konstellationsmajoriteterna. Vilken det är vill jag inte avslöja. 

När tror du att det kan vara klart med en ny majoritet?

– Den nya kommunfullmäktige tillträder den 15 oktober, då ska presidium och ordförande väljas. Tills dess måste allt vara fullständigt klart. Jag har goda förhoppningar om att det kan gå mycket snabbare än så.

Hur länge är det?

– Ett par veckor maximalt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: