Annons:

Sök

Annons:

Sahlin: ”Alla goda nyheter är bra reklam”

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin är glad för Vimmerbys skutt på rankingen. Foto: Jakob Karlsson

Sahlin: ”Alla goda nyheter är bra reklam”

Vimmerby kommun klättrade rejält på Lärarförbundets ranking förra veckan. Förvaltningschefen Birgitha Sahlin är glad över framgången – men också orolig över situationen inom grundskolan.
– Ekvationen går inte ihop, säger hon.

Annons:

Vimmerby kommun landade på plats nummer 100 på rankingen – vilket innebär ett lyft med hela 113 placeringar.

Birgitha Sahlin har kritiserat fackets ranking vid tidigare tillfällen.

– Väldigt mycket är det en partsinlaga och vi brukar inte djupdyka i den. Man ska vara medveten om att det bakom varje del i rankingen kan finnas fyra-fem parametrar som viktas och är en blandning av ”kola och gräddglass”. Samtidigt är alla goda nyheter bra reklam och det är kul att vi får en positiv vinkling. Rubrikerna är jätteroliga och det boostar verksamheten. 

 "Ett kanonresultat"

Sjukfrånvaron och lärartätheten är faktorer som förbättrats i relation till andra kommuner. När det gäller andelen elever som får sin gymnasieexamen inom tre år ligger Vimmerby på 43:e plats.

– Det är fakta och det är ganska häftigt att vi har ett sådant kanonresultat. Tittar man på grundskolan så sjönk det faktiska värdet, men så ser det ut över hela landet och det beror till viss del på att vi har en högre andel nyanlända. Ser man till det modellberäknade värdet, som utgår från socioekonomiska faktorer, är vi på plats 74 och det får vi vara ganska stolta över. Eleverna presterar bättre än förväntat och det innebär att vi har duktiga pedagoger.

Samtidigt är ni fortfarande långt ifrån den absoluta toppen i landet. Hur ser du på det?

– Siktar man inte mot stjärnorna kommer man inte ens till månen. Tror man inte på sina uppsatta mål, då når man dem aldrig.

 "Ekvationen går inte ihop"

Framöver ser Sahlin en oro för situationen inom grundskolan.

– När det gäller situationen i förskolan har situationen förbättrats sedan vi fick vårt ekonomiska tillskott och vi ser att sjukfrånvaron sjunker. Däremot är jag orolig för grundskolan. Vi har ökat antalet elever med 200 på ett par år och den ekvationen går inte ihop med de resurser vi har. Det har jag framfört i olika forum och är något jag står för. 

Förra veckan presenterades Ola Karlsson som Birgitha Sahlins efterträdare.

– Det känns bra, det är en yngre person och han har erfarenhet både som rektor och förvaltningschef. Vi kommer nog inte gå dubbelt så jättelänge.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: