Annons:

Sök

Annons:

Ny typ av lärarutbildning kan komma till Vimmerby –

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin hoppas att Teach for Sweden ska ge positiv effekt i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Ny typ av lärarutbildning kan komma till Vimmerby – "Verkligen spännande"

Har du en akademisk utbildning och vill skola om dig till lärare? Då kan Teach for Sweden vara något för dig. Nu finns möjligheten att ansöka till Teach for Swedens ledarutvecklingsprogram och få göra din utbildning samtidigt som du arbetar i Vimmerby.
– Det finns ett stort socialt patos inom TFS och deras mission är att "En dag ska alla barn kunna välja sin egen framtid", säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.

Annons:

Teach for Sweden, TFS, är en obunden stiftelse som finansieras av Utbildningsdepartementet, Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och näringslivet. 

TFS kom till Sverige 2013, men finns över hela världen. Organisationen startades i USA och arbetar för att öka likvärdigheten i utbildningsväsendet med målet att alla barn ska ha rätt till sin egen framtid. 

Vimmerby kommun är en av ett 20-tal kommuner i landet som har skrivit avtal med stiftelsen, vilket möjliggör att studenter i TFS program kommer att kunna göra sin VFU (verksamhetsförlagd utbildning) i Vimmerby. 

– Vi har skrivit avtal med dem och det är en fantastisk möjlighet för personer som har en akademisk utbildning och kommer på att de vill bli lärare och testa sitt ledarskap. Syftet med TFS är att alla barn, oavsett bakgrund, ska ha rätt till sin egen framtid. 

”Krävs en del”

Upplägget ser ut såhär: TFS tvååriga program innehåller en ledarskapsutbildning och den pedagogiska utbildningen av lärarprogrammet som ligger på 90 högskolepoäng. Sökande till programmet testas hårt innan antagning. 

– På varje person som blir antagen går det tio sökande, så det är tufft. Man gör intervjuer, ser hur en person planerar en lektion och så vidare. Det krävs en del för att passera deras nålsöga. 

De sökande anställs sedan till 100 procent på en skola och studerar 20 procent av den tiden. 

– Kommunen bekostar 20 procents studietid, men å andra sidan är det olegitimerade lärare så vi tror att det blir ett nollsummespel för oss. Sedan finns det inga tvång i detta, som rektor kan man säga nej om det är en TFS-student som inte känns bra. 

”Har alltid velat bli lärare”

TFS inriktar sig främst på utsatta områden, men nu finns det även möjlighet för kommuner där likvärdigheten i skolan brister. 

– Man måste ha tillräckligt "risiga resultat" för att det ska vara aktuellt. Tyvärr uppfyller vi kraven, men vi har en låg bildningsnivå i Vimmerby och inte tillräckligt höga resultat. TFS inriktar sig på högstadiet och båda våra skolor kvalar in. 

Sahlin tror hårt på utbildningen. 

– Det är ett sätt att öka kompetensförsörjningen och jag hoppas att akademiker ska se att de kan få en fantastisk boendemöjlighet på landsbygden och framför allt kan man göra nytta. 80 procent av de som gått TFS är kvar i yrket efter fem år. Det som kännetecknar de som söker är att de alltid har velat bli lärare, de vill göra skillnad och testa sitt ledarskap. 

”Tar in de som uppfyller kraven”

TFS har inga gränser i sin antagning. 

– Man tar in de som uppfyller kraven oavsett hur många det är. Jämför man med Lärarutbildningen så behöver man inte vara lämplig där, det räcker att du har tillräckliga betyg från gymnasiet. Här har du visat att du är en bra ledare och att du är beredd att jobba där det är som tuffast.

I Västervik går en lärare TFS-utbildningen och jobbar på en av skolorna där. Sahlin hoppas att Vimmerby ska få sin första TFS-student till hösten. 

– Det är en fantastisk möjlighet, både för de som vill bli lärare och kommunen, avslutar Birgitha Sahlin.

Fotnot: Här kan du läsa om Linnea Dunge som läser sitt sista år på utbildning i Västervik. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: