I går fattade kommunfullmäktige beslut om den nya budgeten för nästa år. De tre stora partierna var i stora drag överens – men det blev ändå viss diskussion partierna emellan under debatten.
Blivande kommunalrådet, Ingela Nilsson Nachtweij (C), inledde debatten med att slå fast att kommunstyrelsen är enig bakom budgetförslaget.
– Men till nästa år måste vi analysera och granska mycket mer av vad den här miljarden används till. Det finns många både fasta och orörda verksamheter vi behöver diskutera, sa Nilsson Nachtweij och tog IT-kostnader och digitalisering som exempel.
Dessutom förkunnade hon att Vimmerby kommun inte ska ha Smålands högsta skattesats i framtiden.
– I den tillträdande majoriteten kommer vi samla hela koncernledningen och samtliga presidier till en kickoff i mitten av januari. Självklart inkluderas hela oppositionen. Där ska vi gå igenom vision och förutsättningar för kommande mandatperiod. Vi vill driva i Vimmerby med bred förankring och breda diskussioner, och försiktighet med pengar. Nu kavlar vi upp ärmarna för ett bättre Vimmerby.
Tog med fullmäktige på resa
Helen Nilsson (S) valde att ta med fullmäktige "på en resa".
– Vi socialdemokrater tog över en kommun med en ekonomi i kris. Innan vi tog över hade SKL gjort en analys och det var en förfasande bild. När vi tog över var kostnaderna 54 miljoner högre än jämförbara kommuner och vår skuldbörda så stor att långivare sa stopp och krävde åtgärder. Trots stora avbetalningar, möjlighet till investeringar framåt, arbete med våra viktiga utvecklingsfrågor och medborgardialoger, så var domen hård över Socialdemokraterna, sa Helen Nilsson (S) och förvarnade om en eventuell förändringsbudget nästa vår.
Tomas Peterson höll ett ganska kort budgetanförande för Moderaternas del.
– Det ser betydligt bättre ut nu än när vi tog över. Den budget vi lägger fram tillgodoser det Moderaterna vill och uppfyller de finansiella målen. Men vi måste också jobba med våra totala kostnadsmassa utifrån vårt perspektiv. För andra året i rad ökar vi på nettokostnaderna, sa kommunalrådet och ställde sig bakom budgeten.
Sverigedemokraterna ställde sig bakom budgeten, men hade två säryrkanden. SD ville lägga 100 000 kronor på ökad trygghet på stan och ville ge 200 000 till Kulturskolan.
– Vi har bråk på stan och tryggheten prioriterar vi högt, sa hon.
"Enligt er är vi drömmare"
Mest hettade det till efter Vänsterpartiets budgetanförande. V var enda parti som lagt ett budgetalternativ på egen hand.
– Som vanligt finns det två förslag: vänsterns och alla andra partiers. Det finns en femklöver och sedan finns det Vänsterpartiet, hos de andra finns det en samsyn. I 20-25 år har det sagts att vi måste göra överskott. "Nu går det okej, men om två år", sägs det år efter år. Retoriken har alltid varit densamma. Det finns en perspektivskillnad. Det saknas alltid pengar, men vi har lagt ett detaljbudgetförslag utifrån ramarna, sa Lars Johansson (V) och berättade om de extra miljoner V ville satsa på nämnderna.
Han fortsatte:
– Enligt er är vi drömmare, vi har guldbyxor... men ni andra röstar på en budget som ni vet inte räcker. Ni vill sänka skatten. Jag skulle ha full respekt om ni sa att ni inte vill ha en skola för alla för att ni vill sänka skatten. Då vore ni inte oärliga i er politik. Sverige är rikare än någonsn, ändå har vi inte råd med de äldre, en bra skola och en bra vård.
Vänsterpartiet ville sänka vinstkravet, ta pengar från de oförutsedda medel och sänka politikerarvodena.
Både SD, C och KD attackerade då V.
– Jag har läst igenom Vänsterpartiets budgetförslag och jag tyckte att det var riktigt bra, men sedan kom något som fick mig att tända till. Ni har med pengar som ni inte vet med säkerhet är med i övergångsbudgeten. Jag vill vinna på lotto och köpa en bil, men innan jag har vunnit kan jag inte göra det. Man kan inte ta med pengar man kanske inte vet att man får, sa Anneli Jakobsson (SD).
Lars Johansson (V) svarade att förvirringen är stor.
– Är pengarna inte med i majoritetens budget, då? Den ska du själv rösta för, Anneli.
"Kan inte låna av framtida generationer"
Ola Gustafsson (KD) var också kritisk.
– Att budgetera med pengar man kanske får är som att använda monopolpengar. Vi behöver förhålla oss till de fakta vi har framför oss nu.
Lars Johansson:
– För tredje gången är det brösttoner från alliansen. Dom här pengarna är i din budget också, Ola. Är det ansvarsfull politik?
Ola Gustafsson:
– Vimmerbyalliansen vill också ha bra verksamheter, men vi kan inte låna av framtida generationer.
Även Erik Paulsson (C) var kritisk till att V ville ta pengar från oförutsedda medel.
– Lars Johansson har också suttit i kommunstyrelsen och haft god insyn. Jag förvånas att du ser så lättvindigt på det, att du vill göra oss färdiga för Lyxfällan. Om du vill att vi ska klara oss utan oförutsedda medel, förstår jag inte hur du tänker. Tittar man på privatekonomi och får en trasig tvättmaskin, så är det bra om man inte har använt alla pengar.
"Vet att det finns kö"
Peter Fjällgård (V) drog också en historia om fyra 24-åriga kvinnor som utbildade sig till undersköterskor, men inte kunde få fast jobb i Vimmerby.
– Vi kan inte släppa fyra 24-åriga tjejer så att de tvingas flytta. Deras kompetens kunde inte bli tillgodosedd. Vi har inte råd med barnomsorg och kompetens, men kan amortera 190 miljoner kronor, sa Fjällgård.
Nilsson Nachtweij (C) framförde också att man vill skapa fler förskoleplatser runt om i kommunen.
– Vi vet att det finns kö i Djursdala, och vi behöver skapa fler platser för de som köar på landsbygden, sa hon.
Säryrkanden föll
Samtliga säryrkanden kring budgeten föll dock. Det gällde båda SD:s yrkanden och V:s två yrkanden. Voteringen om 100 000 kronor till pensionärsorganisationerna blev mest spännande. 25 ledamöter, uteslutande från Vimmerbyalliansen, röstade för avslag. S, V och SD röstade för, vilket var 23 ledamöter.
Även om Vänsterpartiets förslag om två miljoner kronor extra för barnomsorg på obekväma tider föll efter votering.
Därmed gick kommunstyrelsens förslag till budget igenom utan ändringar.