Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet blev oppositionsråd:

Helen Nilsson är rädd att utvecklingen i kommunen ska tappas under den här mandatperioden. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet blev oppositionsråd: "Rädd att vi tappar utvecklingen i kommun"

Hon blev Socialdemokraternas första kommunalråd i Vimmerby. Nu är Helen Nilsson tillbaka där hon är mer van: i ständig opposition.
– Vi kommer att vara en bättre opposition än den förra, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Hon har bara flyttat ett 30-tal meter. Att säga att hon har lämnat maktens korridorer är förstås felaktigt, men det var en ny verklighet som väntade Helen Nilsson när hon vaknade den 10 september.

Fast ändå inte.

Är det något Socialdemokraterna i Vimmerby kommun kan så är det att vara i opposition. Partiets historiska uppgörelse med motpolen Moderaterna tog dem till makten – för första gången i kommunens historia.

Partiet fick dock bara leda kommunen i fyra år.

– Det känns trist. Det är alltid tråkigare att inte vara i majoritet, men vi är vana vid att vara opposition. Det är ingen chock för oss. Vi vet hur det fungerar och startade vårt arbete direkt efter valet. Nu ska vi forma vår politik, säger Helen Nilsson när vi träffas på hennes oppositionsrådskontor i stadshuset.

Tappade på landsbygden

Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval i Vimmerby kommun. Socialdemokraterna backade 13,5 procentenheter och fick, med deras mått mätt, bara 25,1 procent av rösterna.

Framför allt tappade S på landsbygden. 

– Vi har gjort lite valanalys och det var ett valarbete utan dess like. Alla var aktiva. Jag kan säga att jag inte riktigt känner igen valet som blev utifrån de diskussioner jag har haft med invånare. Men den föregående mandatperioden var tuff. Dels var det ekonomin, dels var det flyktingarna och dels var det skoldebatten. På tre år var det extremt mycket. Första året jobbade vi utifrån den gamla majoritetens förslag och hade fullt upp. Ekonomin var körd i botten. Jag tycker att vi gjorde ett bra jobb, men det vet inte alltid medborgarna.

Känns det orättvist?

– Lite grann. Skoldebatten var en ekonomisk fråga som drevs väldigt hårt från barn- och utbildningsnämnden, från tjänstemännen och från politiken. Vi fick ta tag i dessa frågor på ett annat sätt och det var inte så lätt för BUN heller. Vi har, och har haft, ett problem med ekonomin. Även om man vill det kan man kanske inte behålla allt. Vi har bra verksamhet överallt, men vi måste fortsätta jobba med de här frågorna för att det ska bli jättebra, säger hon och fortsätter:

– Att vi gick ihop med vår historiska motståndare kanske också var svårsmält för vissa. Men vi var tydliga redan från början, vi tänkte inte kompromissa när det gällde saker som är självklara för socialdemokratin att stå upp för. Ekonomin hamnade i fokus och både Socialdemokraterna och Moderaterna är duktiga på att vara ansvarsfulla gällande ekonomin. Vi gjorde också ett jättearbete med SLUS-projektet och startade medborgardialoger som vi aldrig har haft tidigare. Vi började med framtidsplanering, utvecklingsplaner, bostadsbyggande, hållbarhet och attraktiva samhällen under vår period. Men det är klart, mycket fokus hamnade på allt det som ansågs negativt.

"Gjort vad vi skulle"

Helen Nilsson (S) inledde mandatperioden med ett tätt samarbete med Micael Glennfalk (M). Hon fortsatte det sedan med Tomas Peterson (M).

– Micael och jag har inte samma grundvärderingar, men vi hade ett bra samtalsklimat. Vi jobbade oss framåt och det fungerade bra. Jag hade ett bra samarbete med Tomas också, även om de två är väldigt olika som personer.

Känns det som en politisk skilsmässa?

– Det kan jag inte säga. Vi har gjort vad vi skulle. Vi har klarat av medborgardialogen på ett bra sätt, klarat av flyktingströmmen och sanerat ekonomin. Vi har sett över avtal som legat och skräpat, vi har haft en enorm fart i plandialoger och i utvecklingen av Ceos-området och är nu i fas för att börja med Krönsmon. Utvecklingen i kommunen har gått framåt och vi har fått en balans i ekonomin. 

"Kommer vara en bättre opposition"

2019 är allt som vanligt i Vimmerby igen. Centerpartiet styr kommunen, som de alltid har gjort, och Socialdemokraterna leder oppositionen. Det är politisk vardag i kommunen.

Helen Nilsson är dock övertygad om en sak:

– Vi kommer vara en bättre opposition än den förra. Den oppositionen var opposition för oppositionens skull. Vi är det utifrån värderingar, kommunens bästa, vi kommer gå in i debatter och ställa krav. Vi har erfarenhet av att vara i opposition och vi kommer fortsätta att göra vårt bästa för Vimmerby. Jag är duktigare i dag än tidigare på att veta hur kommunen sköts och vilka man pratar med och inte pratar med, vilka som är viktiga, vilka som inte är viktiga. Jag har båda sidor med mig. 

Insåg ni redan på valnatten att det skulle bli opposition för er?

– Det var ganska tydligt direkt. Miljöpartiet åkte ur och det var bara att ställa in sig på opposition. 

Hur ska ni jobba i opposition?

– Vi ska fortsätta driva de frågor vi har drivit. Det handlar om utvecklingen i kommunen, arbetsmiljöfrågorna för våra anställda, ekonomin, se föreningslivet som en samhällspartner. Vi har jobbat stenhårt med näringslivet och det kommer vi fortsatt ha stort fokus på. Det är oerhört viktigt att fortsätta jobba med Campus, så fler trivs här och fler får en framtidstro här.

"Kan inte döma ut någon"

Den lila majoriteten blev under föregående mandatperiod starkt kritiserad för att vara instängd och inte förmedla information till oppositionen. Inte minst under inledningen av mandatperioden och genom det som kom att kallas för "Gränsö-gruppen" där politiken för de fyra åren lades fram.

Men anser Helen Nilsson att insynen har blivit bättre?

– Innan vi lämnade var vi med om att göra om den politiska organisationen för att det skulle bli mer insyn. Det har bara gått två månader, men insynen har inte blivit bättre. Jag noterar frågor i media och på möten som dyker upp som jag aldrig har hört talas om. Det är inte ett gott betyg. Det kritiserade man oss ganska starkt för, så jag hoppas att det blir annorlunda.

Hon vill dock inte döma ut majoriteten än, säger hon.

– Man kan inte döma ut någon efter ett par månader. Jag får också ställa krav tänker jag på att få insyn. Än så länge är det dålig insyn och jag har inget att förmedla till varken mina partkamrater eller de andra oppositionspartierna. Jag har inget att informera dem om. 

Socialdemokratens största rädsla är att kommunen tappar av i utvecklingen, säger hon.

– Det är min största rädsla. Att det bara blir förvaltande och att man inte fortsätter att trycka. Budordet för dem är landsbygden, men jag ser kommunen som en helhet. Vi måste driva hela kommunen framåt och tillvarata alla krafter som finns. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: