Annons:

Sök

Annons:

Nicholson (M) om skillnaden:

Marie Nicholson (M) säger att det offensiva arbetet med företagsklimatet inte gett utslag än.

Nicholson (M) om skillnaden: "Har en positiv inställning till våra företag"

I dag släppte Svenskt Näringsliv sin enkät om kommunernas företagsklimat. I Vimmerby skiljer sig politikernas syn och företagarnas syn på klimatet avsevärt.
– Vi har alldeles nyligen börjat med vår företagssatsning och den enskilde företagaren ser nog inte vårt arbete än, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Vimmerby kommun innehar det allt annat än smickrande rekordet på flest tappade placeringar någonsin på Svenskt Näringslivs ranking. 2016 tappade Vimmerby hela 128 placeringar – och förtroendet har inte riktigt återfåtts sedan dess. 

– Även om ett gott resultat på enkäten inte på något sätt är målet, så är det en god fingervisning över hur nöjda våra företagare är med kommunens arbete. Det som jag tyckte var fint att se är att vi i alla delar av enkäten förutom en står still eller går framåt. Det går åt rätt håll för oss. Målet är inte att vi ska ha en bra ranking, målet är att vi ska ha ett gott företagsklimat. Svenskt Näringslivsranking kommer först i september och då ska det bli spännande att se hur vi ligger till jämfört med andra, säger Marie Nicholson.

Uppgången för Vimmerby i årets enkät är dock ytterst marginell.

– Vimmerby ligger fortfarande under rikssnittet och den här svaga uppgången ger ingen anledning till ryggdunkningar, men det ska också noteras att enkäten genomfördes då majoritetens företagssatsning bara hade inletts. Vimmerby är på väg åt rätt håll.

"Upplever kanske inte vårt arbete"

Det mest anmärkningsvärda är att politiken och företagarna har totalt olika syn på hur företagsklimatet är i kommunen. Politikerna ger ett omdöme på 4,4 att jämföra med företagarnas 3,1.

– Jag tror att det handlar om politikernas goda vilja, att vi vill att det ska gå bra för Vimmerby kommun. Vi har en positiv inställning till våra företag, men det handlar inte om att vi inte är medvetna om att det förekommer problem. Vi jobbar väldigt fokuserat med de här frågorna nu och har en positiv inställning till företagarna, tror jag. 

Varför syns inte det i enkäten om politiken nu har en så positiv inställning?

– Vi har alldeles nyligen börjat med vår företagssatsning och vi träffar många olika företag, men ett enskilt företag får bara ett besök. De upplever kanske inte vårt vardagliga arbete med frågorna. Det här är ett arbete som kommer ta tid också, ingen har förväntat sig att det skulle synas redan. Det här är något man får bygga upp långsamt och i små steg. 

"Påverkar också företagen"

I Vimmerby kommun gav företagarna flera delar ett omdöme under 3,0, vilket är "godtagbart". Tjänstemännens attityd hamnade under exempelvis.

– Det här är något vi har dragits med sedan det stora fallet och det är inte bara tjänstemännens fel. Att vi föll så mycket 2016 var ett resultat av skolnedläggningen och den tråkiga debatt som följde. Det som händer i en kommun, om det så handlar om skolan eller äldreomsorgen, påverkar också företagen. Det är kommuninvånare det handlar om. Nu görs ett gott arbete inom miljö- och bygg till exempel. Man jobbar mycket med service och vår utvecklingsavdelning jobbar stenhårt med god kommunikation och ett gott klimat. Det här är en prioriterad fråga för oss. Sedan går det inte att få ett kanonresultat direkt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: