Rektorn Josephine Svensson är mycket kritisk mot beslutet att skära bort fem lärartjänster. Foto: Privat
Medarbetare inom skolan har reagerat starkt på beskedet om att fem lärartjänster försvinner i höst. Rektorn Josephine Svensson ser inte beslutet som genomförbart. – Jag vet inte hur vi ska göra, säger hon.
Veckans budgetbesked om att barn- och utbildningsnämnden inte får utökade budgetramar blir ett hårt slag för grundskolan i Vimmerby. Fem lärartjänster kommer att skäras bort till höstterminen – och det räcker ändå inte. För att komma i budgetbalans behöver nämnden ta bort åtta tjänster.
– Det är katastrof milt uttryckt. Det är det sista vi behöver just nu. Vi har stora klasser som det är i dag och allt som skrivs om skolan i Vimmerby i dag är ett led i att vi inte har tillräckligt med resurser. Jag är oerhört bekymrad över det här, säger rektorn Josephine Svensson.
”Finns ingen att säga upp”
Svensson ser inte hur besparingen ska kunna genomföras.
– Redan som det är i dag försöker vi vända på varje sten som finns och pengarna finns inte. Jag förstår inte hur vi ska kunna spara. Vi är redan på scratch inom vår verksamhet. Alternativet är att kasta upp alla klasser och bilda nya klasser med 35 elever – men det har vi inte klassrum till. Jag ser inte hur vi ska kunna lösa det här. Det är ett omöjligt uppdrag och det finns liksom ingen att säga upp. Vi har knappt personal så att det täcker i dag.
Nu, med bara några månader till nästa terminsstart, försöker skolledningen hitta andra alternativ.
– Det bollas fram och tillbaka, men än så länge spånar vi bara och det är alldeles för sent att sitta och göra det nu. Vi skulle kunna göra stora förändringar för eleverna, men det skulle spara små pengar och vara kostsamt i längden. Det handlar om stödfunktioner som till exempel fritidsledartjänster, cafeteria och större elevgrupper. Särskilt stöd måste vi ha enligt skollagen. Det får vi inte plocka bort.
”Verkligen en krissituation”
Vilka konsekvenserna kan bli av nedskärningen är inte särskilt svårt att sia om.
– Det här gör att vi halkar efter ännu mer. Jag tror att eleverna kommer att känna av det här på många sätt och att det redan nu finns en frustration hos deras lärare. Jag tror även att föräldrarna kommer känna en frustration om de ser att eleverna inte får tillräckligt med hjälp.
Hur mottogs det här beskedet av medarbetarna?
– Med uppgivenhet och djup oro för våra resultat och för personalen som jobbar hårt och ger allt de kan. Jag känner oro för att pedagogerna inte ska orka och för eleverna. Det är eleverna som blir lidande i slutändan.
Är det ett krisläge?
– Ja, det är det. Det blir svårt att upprätthålla en utvecklande verksamhet och en trygg och säker skola. Det är verkligen en krissituation.
”Extremt målinriktade”
Dagens Vimmerby har tidigare berättat om att en mängd lärare har lämnat grundskolan i Vimmerby och om tung arbetsbelastning för pedagogerna. Om nedskärningen blir verklighet blir arbetsmiljön förstås ännu sämre.
– Det är en stor risk att fler lämnar och det är svårt att ta sig ur den här nedåtgående spiralen. De som är verksamma i skolan är extremt målinriktade och vill väldigt mycket för att skapa en kvalitetssäkrad skola. Jag är djupt oroad för att de inte kommer att orka. Det finns också en risk för att vi inte kommer kunna utvärdera konsekvenserna av besparingarna förrän det är för sent.