Annons:

Sök

Annons:

Statsvetaren efter händelserna:

Statsvetaren säger att den senaste tidens händelser inte ger något förtroende. På bilden Jacob Käll (C). Foto: Simon Henriksson

Statsvetaren efter händelserna: "C borde ta sig samman"

Kaoset i Vimmerbypolitiken fortsätter. I går skulle Jacob Käll väljas till Centerpartiets kandidat – men så blev det inte. Ingela Nilsson Nachtweij föreslogs som kandidat.
– Det här är väldigt rörigt och inte särskilt lyckat, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Annons:

Centerpartiets valberedning föreslog Jacob Käll till nytt kommunalråd och ny ordförande i kommunstyrelsen. I går skulle det formella beslutet tas av partiet, men i stället dök en överraskning upp. Ingela Nilsson Nachtweij – som själv avgick från posten som KSO – föreslogs och frågan blev bordlagd.

– Det här är ganska rörigt. Att partiet har två kandidater i ett val är väldigt osmart. Det finns en betydande risk att man inte blir vald i slutändan, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet.

Att Ingela Nilsson Nachtweij var motkandidaten på mötet har hon själv bekräftat för en rad medier på torsdagen.

– Det är svårt att säga något om det. Centerpartiet har inte gett signaler om att de hade en annan kandidat än Jacob Käll. Det var deras kandidat, så det här kom inte fram då. Det är inte särskilt lyckat detta, det kan man inte påstå. 

"Blir väldigt rörigt"

Att välja Nilsson Nachtweij, som inte har förtroende i Vimmerbyalliansen, skulle i praktiken kunna innebära att Centerpartiet går i opposition.

– Det förefaller väl inte uteslutet, frågan är bara vilken koalition det blir istället. Jag tycker så här: har hon avgått är det väl rimligt att det blir så.

Hon skriver själv på Facebook att hon pressades att avgå av partiet?

– Man kan inte hatta hur som helst, det tycker inte jag är rimligt. Det här blir väldigt rörigt och ger inget lysande förtroende i mina ögon.

"Känner inget tidigare exempel"

Erik Wångmar tror att höstens kris kommer påverka förtroendet för politiken i Vimmerby i stort.

– Det är naturligtvis inte bra, men allt beror på hur man kommer ur det här i slutändan. 

Ingela Nilsson Nachtweij har dessutom JO-anmält kommunstyrelsen för beslutet att tre andra personer skulle närvara vid hennes möten med tjänstemän.

– Det är inte vanligt, det kan man inte säga. Jag känner inte igen något tidigare exempel på det. Samtidigt är JO ingen domstol, det är en sak att överklaga beslutet, men JO kan bara tycka till, de kan inte undandröja beslutet. Jag tycker att Centerpartiet borde ta sig samman. Min uppfattning är inte att Ingela har stöd utanför centergruppen och då blir hon ändå inte vald i slutändan. Det här ger inget bra intryck. 

Hur ser du på partiets beslut att utestänga Erik Paulsson?

– Han kanske gick längre än vad som kan anses vara rimligt inom ramen för vad man kan säga kring högt i tak och öppenhet i ett parti. Att polisanmäla en partikamrat och gå ut i medierna, det är att gå ganska långt får jag säga.

Erik Paulsson menar att partiet bejakar en tystnadskultur och menar att agerandet liknar Donald Trumps twittrande.

– Jag tror att många partier hade gjort på det här sättet. Han har varit ganska illojal mot partiet. Han har gått längre än de mest kritiska mot Ingela i andra partier.

Var det inte överraskande för dig?

– Nej, inte särskilt. Att gå till media innan man tar något internt uppfattas sällan annat än negativt. 

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij för en intervju, men hon har inte velat ge några kommentarer.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: