Det har varit en turbulent höst i Vimmerbypolitiken och budgetarbetet har hamnat i skymundan. Förslagen och debatterna inför beslutet i fullmäktige har inte varit lika omfattande som tidigare år.
Men det blev ändå periodvis en ordentlig debatt i samband med att fullmäktige fattade beslut om att anta majoritetens budget för 2020. Niklas Gustafsson (M), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen, var först ut.
– Det har varit en svår budgetprocess som har påverkats mycket av turbulensen. Stundtals har vi inte haft en KSO på plats och därefter har det blivit min uppgift, vilket inte varit helt lätt då jag aldrig har varit en del av budgetprocessen tidigare. Nu har vi en budget vi vet kommer bli tajt. Det finns en osäkerhet från staten och därför lägger vi till pengar under oförutsedda medel, sa han men betonade Vimmerby kommun har goda förutsättningar:
– Det mest kända globalt i världen är Astrid Lindgren. Det varumärket är större än Ikea och vi har Astrid Lindgrens Värld här. Vi kan bli bäst i klassen, men vi måste ha koll på ekonomin, vi måste ha budgetdisciplin. Det går att diskutera om ramarna är för små, men vi har inte mer pengar.
Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) inledde med att säga att hon känner tillfredsställelse över att S+M-budgeten inför 2019 ser ut att hålla.
– Vårt arbete har visat på god kvalitet. Men nu ska vi prata budget inför 2020. Under den förra mandatperioden startade vi upp ett arbete genom Gränsögruppen som blev väldigt oroande i kommunen kring vad vi gjorde. Vad vi gjorde var att vi försökte få kommunen att lämna stuprörstänket och prata mer över gränserna i hängrännor. Vi försökte få både politiken och tjänstemännen att jobba tätt tillsammans. Vi inom vårt parti vill fortsätta den resan, det ger stimulans åt både politiken och tjänstemännen, sa hon och fortsatte:
– Vi vill ta vara på kraften som finns hos många, såväl politiker som anställda och medborgare. Ska vi få en kommun i framkant måste vi tänka kvalitet, ekonomi och sociala värden i ett. Vi måste tänka brett och tänka konsekvenser.
Hon berörde sedan de visioner Socialdemokraterna plockat fram inför budgetarbetet, som bland annat innefattar att kommunen ska få 17 000 invånare på sikt.
– Vi lägger två miljoner mer än majoriteten, vi lägger 20,2 miljoner kronor till förvaltningarna, vilket vi tror är helt rimligt under nästa år. Vi tror inte att en politik kan styra en kommun utan visioner. Vi kommer fortsätta att nöta för att få en utveckling även i Vimmerby kommun.
"Kan inte ge mer"
Peter Karlsson, från kommunens största parti Centerpartiet, var trea upp i talarstolen.
– Vi lägger det vi har möjlighet till och kan inte ge nämnderna mer. Vi behöver ha ett resultatmål på två procent. Extrapengarna satsar vi på grundskolan och alla elever på högstadiet kommer få varsin egen dator. Det allra viktigaste för oss är att öka befolkningen, vi måste få våra ungdomar att stanna kvar och för det krävs bostäder och utbildningsmöjligheter på hemmaplan. Inte bara inflyttning. Fler tomter kommer behövas och fler högskoleutbildningar ska tillskapas. Vi har utmaningar, men vi tror att vi kommer se resultat av det här 2020, sa han.
Anneli Jakobsson (SD) stod härnäst på tur.
– Vi har lagt två säryrkanden, dels gratis broddar till äldre och dels 10 000 kronor vardera till de kommunala förskolorna. Vi vet att de har det väldigt tajt, så det kan gå till vad som helst. Det ska bli spännande här i kväll att se vilken budget som antas, för det har varit en tråkig och turbulent höst. På marknaden märkte vi att det har varit en stökig höst även för allmänheten med allt som har hänt, sa hon.
Ola Gustafsson (KD) berättade om hur tillskotten till nämnderna fördelats och vilka stora investeringssatsningar som väntas 2020. Socialnämnden får drygt åtta miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden 6,5 och kommunstyrelsen tre miljoner mer än 2019.
– Vi har lagt 18 miljoner kronor där vi ser mest nytta för kommunens ekonomi. Budgetdisciplin kommer krävas för 2020 blir ett år med stora utmaningar. Vi hade hoppats på och önskat oss mer pengar från staten. Vi har stora investeringsbehov och investeringsäskanden har hopat sig eftersom vi har hamnat efter. 2020 tror vi att vi ska komma nära den budgeterade nivån och det kommer underlätta för kommande års investeringar.
"Ni vill fortsätta låtsas"
Vänsterpartiets Lars Johansson var allt annat än nöjd. Han räknade upp stora områden där det finns kraftiga behov och saknas mångmiljonbelopp. Det handlade bland annat om tjänster i skolan, gruppboenden och omsorgsverksamheten.
– Det här är behov som finns och som inte är finansierade i de budgetförslag vi har hört. Då måste man vara ärlig och säga: "Vad av det här vill vi inte göra? Eller låta bli att göra?". Men det hör man inte. Det pratas bara om att det måste göras överskott, men vad händer nästa år? Vad har hänt många år i rad? Nämnderna klarar inte budget och slutsatsen är densamma. Men ni vill fortsätta att låtsas år efter år att det löser sig, sa han och avslutade:
– År efter år får vi till oss de här kraven, men säger att ni får lösa det med så här mycket mindre pengar. Det är ert problem säger kommunfullmäktige. Vi måste våga gå före och tro på vad de i nämnderna säger. Var finns visionstankarna i era budgetar?
I själva debatten var Helen Nilsson (S) mycket hård mot majoriteten, som hon menar har levt på den tidigare S- och M-majoritetens förslag och satsningar.
– Majoriteten säger att man har påbörjat mycket under 2019. Då ställer jag frågan: "Vad fan, då?". Man har verkställt tidigare beslut, men nya beslut har jag inte sett skymten av. Det var mycket snack inför valet, men verkstaden har blivit förbaskat dåligt. Allt man har gjort har varit för att få medialt fokus, det är inte att spara på resurser.
Ett uttalande hon fick stark kritik för av fullmäktiges ordförande Leif Larsson, som deklarerade att han tänkte stoppa henne i framtiden om språkbruket upprepades.
– Trots S-budgeten ser jag inte miljonerna flöda in i kommunerna. Jag ser inte att det blev så mycket bättre med en S-budget på statlig nivå. Vi är fler som skulle önska mer pengar från staten, svarade Ola Gustafsson (KD).
Helen Nilsson:
– Jag vill påminna Ola om att M- och KD-budgeten innebar skattesänkningar på 40 miljarder. Vad tror Ola det är för pengar kommunerna får? Det är skatter. Kräver kommunerna mer pengar, måste staten ta in mer pengar.
Det valde Magnus Danlid (C) att svara på.
– Helen påpekar ofta att hög skatt löser allting. Vi ska skattefinansiera mycket av vår verksamhet, men det är inte så att allt blir bättre bara för att skatten höjs, sa han och kritiserade oppositionens största parti:
– Ni har ett halvtidsoppositionsråd, så man hade kunnat förvänta sig mer detaljer i er budget. Du frågade efter våra politiska prioriteringar, men jag undrar vad ni själva har för skarpa förslag? Hur täcker ni upp för de här miljonerna ni lägger till åt nämnderna?
Helen Nilsson:
– Vi har ett visionsdokument, och det beror på hur man ser det. Vi skiljer oss inte radikalt, däremot gör Vänsterpartiet det. Vi inför ett nytt tänk och tror att vi kan förhandla om mer pengar med den regering vi har.
Lars Johansson (V) begärde på nytt ordet.
– När vi ger mindre pengar än nämnderna äskar pressar vi nämnderna och tvingar förvaltningarna att skära ned. Så har man gjort i många decennier, men nu ska vi hålla budget, nu ska det bli skärpt budgetdisciplin. Arbetssättet är det ingen skillnad på. Hur menar ni att er budget, som underfinansieras, ska ge ett annt resultat nu än tio, 15 eller 20 år tillbaka i tiden?
Ola Gustafsson:
– Vi måste se rättvist på det. Vi har fördelat 18 miljoner, det är inte så att nämnderna inte får någonting.
Lars Johansson poängterade att Vänsterpartiet inte har någon avvikande mening om investeringsbudgeten. Även vänsterpartisten Jacob Kant (V) tog plats i talarstolen.
– Skatterna har konsekvent sänkts i det här landet sedan 1999. Vi hade med samma skattenivå som då haft 240 miljarder ytterligare i statskassan. Det skulle ge 116 000 sjuksköterskor, 105 000 förskollärare, 92 000 grundskollärare, 90 000 poliser, 62 000 domare och 59 000 läkare, sa han.
Röstades igenom
Anneli Jakobsson passade också på att säga några sista ord innan debatten avslutades.
– Tänk vad härligt det vore med 17 000 invånare. Men då måste vi ha bostäder, det måste finnas företag, det måste finnas arbeten. Våra ungdomar måste ha någonstans att bo, så att de kan flytta hemifrån. Det är det som får Vimmerby att växa och visste vore det härligt?
Majoritetens budget gick igenom i fullmäktige. De säryrkanden som fanns från SD och V röstades ned. Här kan du läsa mer om budgeten.