Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nazistdemonstrationer utanför skolor förbjuds inte:

NMR:s starke man i Småland, Magnus Wardmo, fanns på plats vid demonstrationen.

Nazistdemonstrationer utanför skolor förbjuds inte: "Strider mot grundlagen"

Nazistiska och våldsbejakande Nordiska Motståndsrörelsen genomförde en aktion utanför Astrid Lindgrens skola 2018. Det fick en kommuninvånare att föreslå ett förbud mot eventuellt framtida demonstrationer. Något förbud blir det dock inte.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var 2018 som den uppmärksammande nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, genomförde en aktion utanför AL-skolan i Vimmerby.

NMR:s budskap var att "vita skulle gå samman och slå tillbaka". Magnus Wardmo, dömd för flera grova brott och chef över NMR:s "näste" i vår region, fanns på plats vid aktionen. Han ville inte ställa upp på en intervju om vad organisationen gjorde där – utan bad Dagens Vimmerbys reporter att ”dra åt helvete”.

Många fördömde aktionen och en kommuninvånare lämnade in ett medborgarförslag om att förbjuda eventuellt framtida demonstrationer vid grundskolor, som en del i kommunens lokala ordningsföreskrift.

Att barn, som endast är sex år, tvingades möta våldsbejakande extremism öga mot öga utan att värja sig, ansåg kommuninvånaren var en form av övergrepp på barnen. Vidare skrev medborgaren att barn grät, var rädda, oroliga och arga. 

Nu, mer än ett år senare, har kommunstyrelsen behandlat klart medborgarförslaget och beslutat att avslå det. 

– Det avslås med hänvisning till de grundläggande fri- och rättigheterna vi har i regeringsformen. Det finns demonstrations- och yttrandefrihet och det går inte att en kommun har enskilda regler som strider mot grundlagen, säger Jacob Käll (C). 

Ola Gustafsson (KD) poängterar dock att medborgarförslagets syfte var rätt.

– Det var ett vällovligt syfte på förekommen anledning, säger han.

Nordiska Motståndsrörelsen har inte haft någon liknande aktion vid en grundskola i Vimmerby sedan dess.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: