Annons:

Sök

Annons:

Förslaget efter nazistaktionen:

En kommuninvånare vill förbjuda demonstrationer utanför grundskolor. Bilden är från NMR:s aktion utanför AL. Foto: Simon Henriksson

Förslaget efter nazistaktionen: "Förbjud demonstrationer vid skolor"

En kommuninvånare vill förbjuda demonstrationer vid grundskolor i kommunen. Detta efter den uppmärksammade aktionen från Nordiska Motståndsrörelsen utanför Astrid Lindgrens skola.
Det skriver personen i ett medborgarförslag.

Annons:

För en tid sedan genomförde nazistiska och våldsbejakande Nordiska Motståndsrörelsen en aktion utanför Astrid Lindgrens skola. NMR:s budskap var att "vita skulle gå samman och slå tillbaka". 

Många har fördömt aktionen – och nu vill en kommuninvånare förbjuda eventuellt framtida demonstrationer.

"I skolan går barn från sex år och uppåt och barnen var tvungna att passera den punkt på gatan där demonstraterna stod för att ta sig till matsalen". 

Att barnen, på grund av skolplikten, inte kunde välja att gå från platsen gör det extra allvarligt, skriver kommuninvånaren, som också skriver att barn grät, var rädda, oroliga och arga. 

"Form av övergrepp"

Personen skriver att föräldrar och andra dagen efter fick ägna mycket tid åt att trösta, lugna, försöka förstå och samtala med barn som går på skolan.

"Det är förstås inte farligt för barn att bli lite upprörda och inse vilken hemsk värld vi lever i, men det måste tas efter mognad och ålder och det fanns det inte möjlighet till här", skriver kommuninvånaren. 

Att barn, som endast är sex år, tvingades möta våldsbejakande extremism öga mot öga utan att värja sig, anser kommuninvånaren är en form av övergrepp på barnen. 

Personen skriver också att det faktum att polisen inte grep in kan ses som ett brott mot Barnkonventionens tredje artikel om att alltid sätta barnens bästa i första rummet när det rör barn.

"Ska inte behöva"

I väntan på att Barnkonventionen blir lag 2020 vill personen att kommunen inför en lokal ordningsföreskrift, som förbjuder demonstrationer utanför grundskolor för att förhindra att något liknande händer igen. 

"Polisen ska inte behöva tveka", skriver hon.

Dessutom vill hon att kommunfullmäktige allvarligt diskuterar hur kommunen ska motverka nazism på alla nivåer.

Förslaget är ett medborgarförslag och ska behandlas i kommunstyrelsen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: