Annons:

Sök

Annons:

Ville se förbud efter nazistdemonstrationen på AL – politiken sa nej

En kommuninvånare ville förbjuda våldsbejakande organisationer från att demonstrera vid skolor efter NMR:s demonstration utanför AL. Foto: Arkivbild

Ville se förbud efter nazistdemonstrationen på AL – politiken sa nej

En nazistisk aktion utfördes utanför Astrid Lindgrens skola 2018. Då föreslog en kommuninvånare förbud mot eventuellt framtida demonstrationer. Det sa fullmäktige nej till för en tid sedan. 

Annons:

2018 skedde den uppmärksammade aktionen utanför AL-skolan i Vimmerby. Nazistiska och våldsbejakande Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, var på plats utanför skolan med budskapet att "vita skulle gå samman och slå tillbaka". 

Organisationens "nästechef" i vår regionen, Magnus Wardmo – dömd för flera grova brott – fanns på plats vid aktionen. Han ville inte ställa upp på en intervju om vad NMR gjorde där utan bad vår reporter att "dra åt helvete". 

Aktionen blev omtalad och en kommuninvånare föreslog i ett medborgarförslag att förbjuda eventuellt framtida demonstrationer vid grundskolor, som en del i kommunens lokala ordningsföreskrift.

Att barn, som endast är sex år, tvingades möta våldsbejakande extremism öga mot öga utan att värja sig, ansåg kommuninvånaren var en form av övergrepp på barnen. Vidare skrev medborgaren att barn grät, var rädda, oroliga och arga. 

Blir inget förbud

Men något förbud blir det inte. I samband med senaste fullmäktigesammanträdet i mars månad hade kommunstyrelsen föreslagit fullmäktige att avslå förslaget. Det blev också beslutet i fullmäktige.

– Det avslås med hänvisning till de grundläggande fri- och rättigheterna vi har i regeringsformen. Det finns demonstrations- och yttrandefrihet och det går inte att en kommun har enskilda regler som strider mot grundlagen, har kommunalrådet Jacob Käll (C) tidigare kommenterat. 

Att förbjuda demonstrationer likt dessa är inte möjligt för en kommun utifrån de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna, menar man.

Nordiska Motståndsrörelsen har inte haft någon liknande aktion vid en grundskola i Vimmerby sedan dess.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: