Jacob Käll vill se samverkan, men vill inte slå ihop Vimmerby med någon annan kommun.
Foto: Simon Henriksson
Kommunutredningens slutbetänkade lämnades in till regeringen på onsdagen. En mängd förslag föreslås och utredningen slår fast att en kommun bör vara minst 20 000 invånare.
Det når varken Vimmerby eller Hultsfred upp till.
Vimmerbys kommunalråd Jacob Käll (C) ser ingen anledning till att kommunerna ska gå samman.
– Kommunsammanslagningar gör man om man ser stora möjligheter till effektiviseringar och om det är bra för medborgarna. Vi har sett vid tidigare sammanslagningar att det kan bli stora debatter om det och det kan leva kvar väldigt länge om man inte gör det på rätt sätt, säger han.
Däremot ser han gärna mer samverkan mellan de båda kommunerna och andra kommuner.
– Det är intressant att jobba med samverkan. Vi gör redan det, men den har bara påbörjats. Vi har miljö- och byggnadsnämnden gemensamt med Hultsfred och vi diskuterar hur vi kan jobba med Västervik kring räddnings- och säkerhetsfrågorna. Vi samarbetar med flera kommuner i Itsam. Det kan finnas andra samarbeten också. Många kommuner är små och det är svårt att hantera alla frågor på egen hand. Det känns som rätt väg att gå.
Vimmerby och Hultsfred skulle gemensamt få knappt 30 000 invånare. Varför kan inte det vara en möjlig väg?
– Jag vet inte att vi har diskuterat det och det är ingen pågående diskussion som finns. En kommunsammanslagning är ingen het fråga här i dag. Jag ser inte att vi kommer resonera om det i närtid.
Vad ser du för nackdelar?
– Dels måste man se att det blir effektiviseringarna klart innan. I tidigare kommunsammanslagningarna kan man se att det inte automatiskt har blivit mer effektivt. Det är en lång resa att slå ihop två kommuner. Det är inte omöjligt, men det krävs mycket och det är inte aktuellt. Hur skulle medborgarna uppfatta sin bygd och sin ort om det sker? Det finns många frågor.
Kan du se några fördelar?
– Det är samma fördelar som man använder när man slår samman företag, man pekar på att man kan effektivisera och få bättre ekonomi. Det är dock inte säkert. En fördel man kan nå är att man få mer resurser. Ibland är kommuner för små för att anställa en person för en uppgift och man kan bara anställa en halvtidstjänst. Men det går, återigen, att samverka med andra kommuner för det. Man behöver inte slå ihop kommuner.
"Konstigt förslag"
Jacob Käll (C) är annars positiv till en del av utredningens åtgärder.
– Det är bra att titta på frågorna och kommunerna och särskilt landsbygdskommunerna har jätteutmaningar. Kommunerna åläggs också mer och mer ansvar utan att skickas med pengar för att klara det. Det är viktigt att titta på hur kommunerna kan stödjas i sin utveckling och hur staten kan bidra för att lösa lokala frågor.
Förslaget om att kommuner ska kunna få avskrivna skulder vid kommunsammanslagningar är han tveksam till.
– Det är ett väldigt annorlunda förslag kan jag säga. Jag tycker också att det är konstigt. Det gynnar bara dem som inte lyckats styra sin ekonomi och missgynnar dem som försökt att effektivisera. Det är inget bra förslag.