Annons:

Sök

Annons:

S helt ensamma i gatunamnsfrågan:

Peter Högberg (S) tycker att det är ett inkonsekvent agerande. Foto: Simon Henriksson

S helt ensamma i gatunamnsfrågan: "Ishallen kan heta Ola Gustafssons Arena"

Socialdemokraterna vill göra det möjligt att döpa gator efter profilstarka Vimmerbybor. Men det vill ingen annan.
– Det här är inkonsekvent, säger Peter Högberg (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Motionen, som det är flera år sedan Daniel Nestor (S) författade, handlade i korta drag om att uppkalla gator i Vimmerby efter personer som satt Vimmerby på kartan i världen. Motionen lämnades in kort efter att Kosovare Asllani tilldelats Diamantbollen och Jesper Svensson vunnit Lilla Bragdguldet. 

Kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen eftersom ortnamnsrådet, ett samarbetsorgan för ortnamnsfrågor knutet till Lantmäteriet, avråder från just det.

– Vi följer deras råd och rekommendationer. Ortnamnsrådet avråder från att namnge gator, torg och andra platser efter levande personer. Deras råd är att vänta tills en person varit död i tre till fem år, sa Ola Gustafsson (KD) för en tid sedan.

"Människor är ofullkomliga"

Vid senaste fullmäktigesammanträdet var motionen uppe – och det blev ett tydligt avslag där.

– Motionen bygger inte på några särskilda namn, utan det görs för att öppna upp möjligheten för det. Jag ser andra kommuner som gör det, så varför kan inte Vimmerby göra det? frågade Nestor.

Svaret från Ola Gustafsson blev snarlikt det han kommenterade efter kommunstyrelsens senaste sammanträde.

– Jag tror vi alla kan räkna upp många kändisar som gjort misstag senare i livet. Vi människor är ofullkomliga och det tycker jag vi ska respektera och därför avvakta.

Blev votering

Ett svar Nestors partikamrat Peter Högberg inte uppskattade.

– I Vimmerby finns bland annat Astrid Lindgrens gata och Asllani Court. Ishallen skulle kunna heta Ola Gustafsson Arena om du väljer att köpa arenanamnet. Det här är inkonsekvent. Det här är en chans att hedra personer. Astrid Lindgren var också rätt kontroversiell, hon fick oss att förlora valet, men jag är stolt både över att hon är från Vimmerby och gatunamnet. Det här är stelbent, sa han.

– Jag har inte för avsikt att sponsra Vimmerby Hockey med det arenanamnet, men jag ska tänka över saken. Jag kan inte svara för hur det resonerades när Astrid Lindgrens gator kom till. Vi tar avstamp i ortnamnsrådets rekommendation, svarade Ola Gustafsson.

Daniel Nestor begärde votering, men det hjälpte inte partiet. Socialdemokraterna var ensamma om att rösta ja till motionen. Hela S-gruppen reserverade sig.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: