Moderaternas gruppledare Marie Nicholson ger partikamraten stöd i frågan om bygglovshanteringen. Foto: Simon Henriksson
Moderaternas gruppledare Marie Nicholson utesluter inte att Moderaterna ställer sig bakom Micael Glennfalks förslag om att lämna miljö- och byggsamarbetet med Hultsfreds kommun. Men först vill hon se att samarbetet utvärderas utifrån ett medborgarperspektiv – och undersöka om det går att införa ett expresspår.
Hanteringen av Micael Glennfalks bygglovansökan kan få långtgående konsekvenser. I mejlet till kommunledningen skrev Glennfalk att han kommer att skriva en motion om att avbryta miljö- och byggsamarbetet med den södra grannkommunen.
Glennfalk får stöd av gruppledaren Marie Nicholson.
– Jag delar Micael Glennfalks och många andra företagares frustration över den långa väntetider på bygglov. Väntetiden har uppkommit på grund av rekryteringsproblem hos miljö- och byggnadsförvaltningen. En av anledningarna till sammanslagningen med Hultsfred kommun var att just rekrytering skulle bli lättare.
Vill se expresspår
Tre tjänster arbetar med bygglovsansökningar på förvaltningen. I dagsläget är en av dem föräldraledig året ut och den personen har ersatts av en konsult som arbetar 40 procent. Bygglovsbeskeden kan dröja sju-åtta veckor och lagkravet ligger på tio veckor.
Nicholson vill titta på möjligheten att införa en ”snabbkassa”.
– Jag skulle även vilja diskutera möjligheterna till en form av express-bygglov under särskilda kriterier som man infört i Värmdö kommun. Det är möjligt att Värmdös modell inte passar för Vimmerby men lite nytänk finns det alltid utrymme för. Om du kan uppfylla kriterierna för ett expressbygglov i Värmdö kommun, och lämnar in det komplett före klockan 9 på morgonen så får du ett beslut samma dag.
Vilka särskilda kriterier kan det handla om för att man ska ha rätt till express-bygglov?
– Om det gäller en byggnation som är planenlig, det vill säga grannyttranden behövs inte, som inte påverkar vatten, avlopp och inte ligger inom kulturmiljöområde eller annan mark av särskilt intresse, då anser jag att det borde finnas ett expresspår.
Anser ni att en företagares bygglov bör går före exempelvis en privatperson som ska bygga en villa?
– Inte som en generell regel men det bör finnas utrymme för lite flexibilitet i organisationen.
Vilken väntetid anser ni är rimlig när det gäller bygglov?
– Jag har svårt att sätta en exakt siffra - det varierar ju med komplexiteten. Det är max 10 veckor som gäller men där tex grannar inte behöver tillfrågas så är 10 veckor en lång tid. Vid full bemanning så ska inte väntetiden behöva vara så lång och det är just därför det är viktigt att organisationen klarar av att rekrytera vid behov.
”Bör utvärderas”
Enligt Nicholson stöttar partiet Glennfalks hantering av ärendet.
– Den moderata gruppen delar hans frustration med de långa väntetiderna men har också förståelse för hur läget uppkommit. Som grupp är vi inte kritiska mot miljö- och byggförvaltning men en utvärdering och eventuellt förbättringsarbete skulle kunna undvika att vi hamnar i samma läge i framtiden.
Samarbetet har granskats av en revisionsbyrå – men Nicholson vill se en utredning utifrån ett medborgarperspektiv.
– I den moderata gruppen har vi tidigare diskuterat om sammanslagningen bör utvärderas även ur ett medborgarperspektiv. Jag kommer att lyfta frågan igen på vårt gruppmöte på måndag (läs: i kväll).
Hur har diskussionen varit i den moderata gruppen?
– Vi har diskuterat huruvida den nya organisationen har gynnat Vimmerby. Vi förstår att man i Hultsfred är väldigt nöjda men i Vimmerby får vi ofta inspel att både företagaren och privatpersoner är missnöjda. Vi undrar ju så klart vad det beror på och en utredning skulle kunna besvara det.
Är det tänkbart att Moderaterna driver att Vimmerby kommun ska avsluta samarbetet med Hultsfred framöver?
– Vi har diskuterat att samarbetet i första hand måste utvärderas ut ett medborgarperspektiv som ett komplement till den utvärdering revisorerna gjort. Först efter det kan vi ta ställning till att lämna samarbetet. Personligen tror jag inte det är rätt väg framåt utan man bör arbeta med att förbättra befintlig organisation.
”Inte samma sak”
Precis som kommunalrådet Tomas Peterson anser Nicholson att Glennfalk inte har begärt förtur.
– Nej, det tycker jag inte. Vad jag förstår har han bett om att det ska gå "snabbt" för att inte missa ett statligt investeringsbidrag. Det är ett rimligt önskemål. Sedan är det upp till förvaltningen att avgöra ärendens prioriteringsordning.
Om förvaltningen bifaller Glennfalks önskemål om en snabb hantering i ett läge där 20 ärenden ligger före hans i kön – innebär inte det att något annat ärende kommer ta längre tid?
– Att begära förtur är att säga att "mitt ärende är viktigare än alla andra så behandla det först". Det är inte samma sak som att uttrycka ett önskemål om skyndsamhet. I slutändan är det handläggare som avgör om det är möjligt att tillgodose önskemålet.