Räddningstjänsten i Vimmerby kan ingå i en ny samverkan framöver.
Foto: Ossian Mathiasson
Tidigare i år tog kommunen beslut om att ansluta räddningstjänsten till samarbetet Räddningsregion Sydöstra Sverige, som består av länen Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Jönköping och Östergötland.
– Det är räddningstjänsterna i sydöstra Sverige som samarbetar och det är för att klara större händelser, som exempelvis skogsbränder. Det blir ett bättre samarbete i större regioner och det blidas såna här över hela Sverige. Det är högst upp i näringskedjan kan man säga, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).
Nu tittas på det en gemensam ledning med flera andra kommuner.
– Den stora utmaningen framöver är det här med säkerhets- och skyddsorganisationen. Det handlar inte längre bara om det där att rycka ut på larm, utan mer och mer om säkerheten. Det är extraordinära händelser, terror, krig och andra otäckheter. Det klarar vi inte själva utan där måste vi hitta en samverkan, säger Käll.
"Blir längre fram"
Men diskussionen om vägvalet har inte blivit skarp, menar Vimmerbyalliansen.
– Vi kommer dit, men det blir längre fram. Vi måste samverka med andra kommuner och från och med årsskiftet måste vi ha en ledningscentral som är tillgänglig dygnet runt. Vi kommer återkomma när vi är redo för beslut.
För ett par år sedan valde dåvarande räddningschefen Stefan Larsson att säga upp sig. Han var då starkt kritisk mot ett samarbete inom Kalmar län och hade vänt sina blickar mot Jönköpings län.
– Det är inte de kraven som det pratades om då, det är nya krav nu. Även Kronoberg lyfts och först och främst handlar det om rätt kostnader och att få bra saker för pengarna. Det måste vara en stabil organisation, som vi kan känna oss trygga med. Vi är redan i samverkan med de här områdena i dag och centralen vi kopplar upp mot ligger i Växjö.
"Större steg"
Ett beslut väntas under våren, meddelar kommunledningen. Kommunerna i Kalmar län, utom Vimmerby, Västervik och Hultsfred har gått vidare för att bilda ett kommunförbund för samarbete kring frågorna.
– Det är ett mycket större steg än ett inre befäl.
Kan det bli aktuellt att ingå där?
– Det är en fråga vi inte har tagit ställning till. Vi vet inte tillräckligt än och behöver mer information framåt, säger Marie Nicholson.