Annons:

Sök

Annons:

De kontrollerar hur föräldrarna släpper av sina barn utanför skolorna

De kontrollerar trafiken utanför AL-skolan och Vimarskolan den här veckan. Foto: Simon Henriksson

De kontrollerar hur föräldrarna släpper av sina barn utanför skolorna

Kanske några minuter sen till jobbet? Morgonstressen kan få vem som helst att agera irrationellt.
Under den här veckan kontrollerar polisen, räddningstjänsten och kommunen hur föräldrarna släpper av sina barn i samband med att skolan börjar.
– Vi har redan märkt av en effekt mellan måndag och tisdag, säger Roger Linder, räddningsledare.

Annons:

Att ha bråttom i trafiken kan rent av vara livsfarligt. 

Därför försöker polisen, räddningstjänsten, kommunen och parkeringsvakter att få allmänheten att förstå att det inte går att göra hur man vill när man släpper av sina barn utanför Astrid Lindgrens skola eller Vimarskolan. 

– Det är på förekommen anledning. Vi har haft en del problem runt AL-skolan och fått många samtal. Bara min första vecka var jag tre gånger på AL-skolan, säger trafikingenjören Maria Åkerö. 

Problemet är att barnen skjutsas och släpps av lite hur som helst. 

– De skjutsar sina barn och lämnar dem precis utanför entrédörren ibland, utan någon som helst tanke på vad de gör och hur. Man tänker inte på om det är trafikfarligt eller inte, säger polischefen Håkan Karlsson.

Önskar förändrat beteende

Därför står personer och bevakar hur det ser ut på de båda skolorna under veckan. Målet är att få till ett förändrat beteende.

– Vi kör det här hela veckan och vår önskan är ett förändrat beteende. Hade vi bara stått en dag, så kanske man gör det en dag, men sedan fortsätter man som tidigare.

På Astrid Lindgrens skola stannar trafikanter ibland till precis vid ett övergångsställe, ibland parkerar de på huvudleden och någon enstaka gång har någon ställt sig precis vid entrén. 

– Det har hänt att man kört in och ställt sig på skolgården. Oftast ställer man sig på någon sida av vägen och släpper ut barnen, berättar Ginnie Paulsson, som arbetar som fritidssamordnare och agerar bussvakt.

Håkan Karlsson säger att en hel del felaktigheter upptäcktes under måndagen. 

– Man tänker inte på att det är huvudled, utan man parkerar här. I går hade vi ett skräckexempel där man stannar på höger sida och släpper ut ungen till vänster, rätt ut på gatan. Det är inte så smart. I vissa lägen gör man inte fel enligt lagens mening, men det är inte smart. 

Kontrollen har tagits emot väl, säger de. 

– Vi kollar vad som händer och om de gör fel går vi fram till dem. Hittills har alla sagt att de ska tänka på det i fortsättningen och tackade oss för att vi upplyste dem om det.

"Bekymmer länge"

Även på Vimarskolan finns problemen. 

– Vimarskolan har varit ett bekymmer länge. Man släpper inte av barnen vid ishallen, vilket kanske vore att föredra. I stället ställer man sig där bussarna ska vara eller parkerar på fel sida, säger Roger Linder, räddningsledare. 

De mest utsatta tiderna är mellan kvart i åtta och kvart över åtta på morgonen. 

– Då är det mycket trafik. Ju närmare klockan är kvart över åtta, desto mer missbrukar man möjligheten. Många säger "Jag ska bara...", säger Maria Åkerö. 

"Märkt av en effekt"

Dagens Vimmerby hängde med Roger Linder när han bevakade trafiken vid AL-skolan på tisdagsmorgonen. Väldigt många skötte sig med bravur. 

– Vi har redan märkt av en effekt, säger han. 

Under drygt 25 minuter var det endast en bilist som gjorde fel – och fick sig en tillsägelse. 

– Det är positivt om det kan bli en effekt av det här. 

Hur ska ni utvärdera det här?

– Vi får avvakta någon månad. Jag ser ju det här dagligen och snällhetsvarianten vi kör den här veckan får vi kanske förändra om en månad. Parkerar man på huvudled är det kanske en parkeringsanmärkning som gäller, säger Håkan Karlsson.

Ett tips från trafikingenjören är att låta barnen cykla till skolan. 

– Det beror såklart på vilken årskurs det är, men att cykla till skolan är det bästa om man kan det.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: